Čarnogurský: Podjela Čehoslovačke bila je dobro rješenje

Radiosarajevo.ba
Čarnogurský: Podjela Čehoslovačke bila je dobro rješenje

Podjela Čehoslovačke bila je dobro rješenje, jer odnosi Češke i Slovačke nikada nisu bili tako dobri kao danas, izjavio je Beču bivši slovački premijer Ján Čarnogurský, osnivač i prvi predsjednik Hrišćansko-demokratskog pokreta (KDH).

Uz to, naglasio je Čarnogurský, te dvije države proteklih godina razvile su veću dinamiku i njihov razvoj do danas se može okarakterisati kao veliki uspjeh.

On je, u izlaganju na Političkoj akademiji Narodne partije Austrije, na temu "Dvije decenije od pada gvozdene zavjese - Promjene u Slovačkoj", rekao da Čehoslovaci nikada nisu postojali, da je saradnja Čeha i Slovaka u zajedničkoj državi uvijek bila slaba i da je vrijeme pokazalo da to jednostavno ne funkcioniše.

Slovačka vlada, ocijenio je bivši premijer, spada među najstabilnije zemlje istočne Evrope, a pristupanje EU je Bratislavi donijelo samo prednosti, prenose u utorak agencije.

Fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije