Careva džamija u Sarajevu: Dženaza-namaz za bivšeg čelnika Muslimanske braće

Anadolija
Careva džamija u Sarajevu: Dženaza-namaz za bivšeg čelnika Muslimanske braće
Veliki broj vjernika danas je nakon nakon klanjanja džuma-namaza u Carevoj džamiji u Sarajevu, klanjao i dženazu-namaz u odsustvu za Muhammeda Mehdi Akifa, bivšeg lidera pokreta Muslimanska braća, koji je preminuo 22. septembra u Egiptu u 89. godini.

Džumu i dženazu-namaz predvodio je imam Careve džamije hafiz Sadrudin ef. Išerić. U hutbi je, kratko se osvnuvši na lik i djelo Mehdi Akifa, kazao kako je bio veliki insan i borac za islam.

"Taj čovjek je proveo punih 40 godina u zatvorima u Egiptu, u različitim vremenskim periodima. No, i pored toga, nikada nije odustao od svojih ciljeva. Egipatske vlasti dozvolile su da mu dženazu mogu klanjati samo četiri osobe iz uže porodice", rekao je imam Išerić.

Mehdi Akif bio je nastariji politički zatvorenik, a više od pola svoga života proveo je u zatvoru.

Rođen je 1928. godine i veoma rano se, kao mladić, priključio pokretu Muslimanska braća. Srednju školu, a kasnije i Institut za tjelesni odgoj završio je u Kairu, a kasnije je upisao Pravni fakultet.

Od 1987. do 2009. godine bio je član Vrhovnog vijeća Muslimanske braće, a 1987. je izabran i za zastupnika u egipatskom parlamentu unutar liste Islamski savez posredstvom koga su Muslimanska braća izlazila na izbore u Egiptu. 

Godine 1996. je uhapšen i suđeno mu je pred vojnim sudom pod optužbom da je jedan od organizatora Muslimanske braće na međunarodnom nivou. Osuđen je tri godine i iz zatvora je izašao 1999.

Godine 2004. izabran je za vrhovnog vođu Muslimanske braće, nakon smrti svoga prethodnika Me’muna el-Hudajbija i na tom mjestu je ostao sve do isteka mandata, 2010. godine. Nakon toga, na njegovo mjesto je izabran današnji Vrhovni vođa Muhammed Bedi, koji se, također, nalazi u egipatskom zatvoru.

Kraljevski centar za istraživanja u Jordanu 2009. godine ga je stavio na listu 50 najutjecajnih osoba islamskog svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije