Ćamil Duraković: Za mene će glasati i Bošnjaci i Srbi

Radiosarajevo.ba
Ćamil Duraković: Za mene će glasati i Bošnjaci i Srbi


Pobijedit ću na izborima u Srebrenici, ne samo zbog velikog broja Bošnjaka koji će glasati zbog mene nego i zbog značajnog broja Srba koji će mene izabrati zbog moje platforme.

Poručio je to nezavisni kandidat za načelnika SrebreniceĆamil Duraković, čija nestranačka kandidatura i platforma proizilaze iz građanske inicijative Glasaću za Srebrenicu.

Duraković je do sada radio kao zamjenik načelnika Srebrenice i smatra da je mnogo toga urađeno u pogledu promjene odnosa među građanima u Srebrenici.

Lokalni izbori u Srebrenici nisu istovjetni izborima u drugim opštinama. Do ove su godine u Srebrenici mogli glasati svi oni koji su tamo imali prijavljeno prebivalište prije rata. Međutim, od ovih izbora u Srebrenici mogu glasati samo oni koji su tamo trenutno prijavljeni, što je izazvalo veliku bojazan da će gradom u kojem je počinjen genocid upravljati predstavnici stranaka koje otvoreno genocid negiraju.

Međutim, u sklopu inicijative Glasaću za Srebrenicu registrovano je blizu 2.400 novih glasača, uglavnom Srebreničana koji žive na području Federacije. Uz postojeći broj glasača, Duraković očekuje da će na ovim izborima u Srebrenici pravo glasa imati od 6.500 do 7.500 glasača bošnjačke ili probosanske orijentacije.

Naglasio je kako je ovaj broj impozantan, s obzirom navelike opstrukcije predstavnika vlasti Republike Srpske.

“Postojale su provokacije protiv omladine koja je radila u ovoj kampanji u obliku direktnih ispitivanja na ulici i prepadanja da se radi nešto ilegalno. Također, postojali su i provokacije u administrativnom toku registracije kada su od ljudi traženi neosnovani dokumenti kao dokaz za prebivalište, kao što je uslov za poništavanjem matičnog broja u Federaciji BiH kako mogli glasati u Srebrenici što je perfidna sistemska represija”, kazao je nezavisni kandidat za načelnika Srebrenice.

Ocijenio je da „registracija Srebreničana predstavlja sistemski i organizavani način da se u dugoročnoj perspektivi Srebrenica kao grad održi u probosanskim rukama“.

“Bitno je shvatiti da ovaj proces registracije nije samo kratkoročnog karaktera, nego će biti koristan i na svim narednim izborima”, naveo je Duraković.

“Unatoč tim višim političkim tokovima mi smo ovdje uspjeli zadržati jedinstvo i konsenzus oko poruke da ne želimo dozvoliti da na čelo Srebrenice dođe osoba koja negira genocid”, naglasio je Ćamil Duraković u intervjuu za agenciju Anadolija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije