Ćamil Duraković: 'Poštovana gospodo, granica ne postoji. Pozivam EUFOR da bude u pripravnosti'

2
Radiosarajevo.ba
Ćamil Duraković: 'Poštovana gospodo, granica ne postoji. Pozivam EUFOR da bude u pripravnosti'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ćamil Duraković

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ćamil Duraković poslao je saopćenje za javnost povodom okupljanja građana na entitetskoj liniji u znak podrške predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku.

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Danas su predstavnici Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH najavili miting na međuentitetskim linijama uz poruku 'Granica postoji', pozivajući građane da izađu i blokiraju magistralne puteve u Doboju, na Banj Brdu, Istočnom Sarajevu i u Hercegovini – a sve to kako bi pružili podršku predsjedniku entiteta RS Miloradu Dodiku protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog nepoštivanja odluka Visokog predstavnika u BiH.

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Da postoji imalo političke pameti i odgovornosti politički predstavnici, pogotovo predstavnici opozicije u entitetu RS, pozvali bi građane da ne reaguju na ovakve pozive kojim ne samo da se protpiruju ionako uzavrele nacionalne tenzije, nego se i krši Ustav BiH ali i Dejtonski mirovni sporazum.

Poziv na blokadu međuentitetskih granica izaziva osjećaj straha i panike među Bošnjacima u entitetu RS koji su ne tako davno zahvaljujući podršci sličnim ideologijama protjerani iz svojih domova.

Organizatore skupa podsjećam na Anex IV Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem je navedeno da 'niti jedan od entiteta neće upostavljati kontrolu na graničnim crtama između entiteta' te ih pitam s kojim pravom oni ograničavaju slobodu kretanja između entiteta? Ko su oni, i ko je taj političar koji će dozvoliti da se zbog njegovih hirova, pa na koncu i nepoštivanja zakona, blokiraju granice koje ne postoje? Ko su oni i u čije ime se ponovo dijeli BiH?

Vukanović o današnjim protestima: 'Dezerteri i ratni profiteri prvi put na nekadašnjoj prvoj liniji'

Vukanović o današnjim protestima: 'Dezerteri i ratni profiteri prvi put na nekadašnjoj prvoj liniji'

Poštovana gospodo, granica ne postoji, niti će postojati ali postoje vaši lideri koji vas uvjeravaju da ste obespravljeni i siromašni zbog onih drugih, dok isti ti lideri uživaju sva prava a državu dovode do ruba siromaštva izazivajući stalne krize zbog kojih ostajemo jedna od najsiromašnijih država Evrope.

Želim da vjerujem da građani imaju dovoljno svijesti i odgovornosti te da neće nasjesti na ove manipulacije no u isto vrijeme pozivam EUFOR da bude u pripravnosti te da obezbjedi i garantuje slobodu kretanja", naveo je Duraković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije