Ćamil Duraković: Na genocid nismo odgovorili nasiljem, izabrali smo ljubav umjesto mržnje

Radiosarajevo.ba
Ćamil Duraković: Na genocid nismo odgovorili nasiljem, izabrali smo ljubav umjesto mržnje
/ FOTO: Printscreen

Ovih 136 ljudi, koji leže u tabutima, danas će, nakon 20 godina bezimene smrti dobiti svoja rođena imena, izjavio je danas u Potočarima, na obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenica načelnik ove općine Ćamil Duraković.

Kako je naglasio, među njima je 19 maloljetnika, njegovih vršnjaka.

Ja sam slučajno živ", rekao je on. "Većina dječaka s kojima sam se igrao leži ovdje u Potočarima ili u neznanim grobnicama širom Podrinja. Danas ćemo ukopati oca, sina i unuka. Ukopat ćemo oca i dva sina. Ukopat ćemo dva brata pored oca. Nedostaju cijele porodice."

Dodao je kako su nakon genocida, mrtva tijela godinama stajala na poljima, kosti sapirane kišama...

"Nismo na ovo odgovorili nasiljem, nismo postali teroristi, nismo se svetili. Žene čija su djeca i muževi smaknuti, njegovale su ljubav i umjetnost... tako su dozivale svoje nestale. Preživjeli se još bore za pravdu pravnim putem, obrazuju sebe i druge, njeguju razumijevanje među ljudima i zagovaraju mir i BiH i diljem svijeta", rekao je on i istaknuo kako, ipak, živjeti u Srebrenici danas nije nimalo lako

"Ponekad mi je emocionalno neizdrživo kad posmatram majke koje ni poslije 20 godina nisu našle sinove i muževe, koje bez očeva odgajaju svoju djecu."

"Kad gledam hiljade bijelih nišana koji stoje u tišini, u tim trenucima se pitam da li smo trebali biti agresivni? Ti mi nišani kažu da smo dobro izabrali. Sabur umjesto nasilja, ljubav umjesto mržnje... život umjesto smrti i dobro smo učinili. Ostali smo svoji. Jednostavni kao što su bili naši voljeni. Nismo postali zločinci."

U Srebrenici će danas biti ukopano 136 žrtava srebreničkog genocida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije