Čak 29 optuženih za ilegalni uvoz automobila

Radiosarajevo.ba
Čak 29 optuženih za ilegalni uvoz automobila

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je protiv 29 osoba koja ih tereti da su se udruživale radi krivičnih djela vezana za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. 
 
Optužnica ih tereti da su se kao ovlaštene službene osobe u preduzećima u Čapljini: „Šutalo trade“, „Expres šped“ i „Mega šped“, po prethodnom dogovoru s ovlaštenim službenim osobama Uprave za indirektno oporezivanje BiH u carinskoj ispostavi na graničnom prelazu Doljani, kao i ovlaštenim službenim osobama Granične policije Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu Doljani, udružile međusobno i s drugim njima poznatim osobama s ciljem da za dogovorenu novčanu naknadu, suprotno važećim zakonskim odredbama, u periodu septembar - oktobar 2004. godine, omoguće da se provedu nezakonite carinske procedure. 
 
Kako se navodi u optužnici, optuženi su na Graničnom prelazu Doljani u navedenom periodu omogućili legalizaciju uvoza polovnih putničkih motornih vozila u Bosnu i Hercegovinu tako što su omogućili carinsku proceduru - prijavu, uvoz i carinjenje ovih vozila koja su prethodno protivzakonito, izbjegavanjem carinske kontrole, ušla u carinsko područje BiH.
 
Sačinjavali su, izdavali i ovjeravali „laufzettel“, jedinstvene carinske isprave te lažne fakture za kupovinu polovnih putničkih motornih vozila da bi se na osnovu takvih dokumenata, bez pokazivanja robe carinskom organu, uvezla vozila za račun i korist drugih osoba. 
 
Optuženi se terete da su iskoristili svoj službeni položaj, odnosno prekoračili granice svog službenog ovlaštenja kako bi drugome pribavili imovinsku korist veće vrijednosti, odnosno drugom nanijeli štetu, čime su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 1. Krivičnog zakona BiH u vezi s krivičnim djelom zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 1. Krivičnog zakona, a sve u vezi s članom 54. tog zakona.
 
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije