Burno u Domu naroda: Bradara zaključila sjednicu, Tufekčić nastavio

Fena
Burno u Domu naroda: Bradara zaključila sjednicu, Tufekčić nastavio
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (April, 2018.)

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara zaključila je kasno danas vanrednu sjednicu Doma, ali potpredsjedavajući Jasenko Tufekčić, smatrajući da je Bradara time prekršila odredbe Poslovnika, nastavio je voditi ovo zasjedanje.

Sa Bradarom su izašli gotovo svi delegati Kluba Hrvata, a u parlamentarnoj sali ostali su delegati Kluba Bošnjaka, sedam delegata Kluba Srba, članovi Kluba ostalih naroda, kao i dva delegata Kluba Hrvata.

Potom je glasano o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu Federacije BiH i većinom glasova je odobren, što znači da bi trebalo da ide na ocjenu Ustavnom sudu Federacije BiH.

I u dijelu sjednice koji je vodila Bradara, glasano je o tom zakonu, kada ga nije odobrila većina Kluba Hrvata mada je prihvaćen u općem glasanju Doma u cjelini.

U oba glasanja, delegati su se izjašnjavali po proceduri vitalnog nacionalnog interesa, ali tokom Bradarinog predsjedavanja, po članu Poslovnika na kojem je instistirala ona, kao i dopredsjedavajući Drago Puzigaća. Dvotrećinska većina delegata Bošnjaka tražila je, međutim, proceduru po drugom članu Poslovnika, pa je po njoj i glasano u dijelu sjednice kojim je predsjedavao Tufekčić.

Razlika između navedena dva postupka je u tome što, po jednom, zakon ne treba proslijeđivati Ustavnom sudu FBiH odnosno njegovom Vijeću za zaštitu vitalnih interesa na ocjenu da li je ovaj zakon od vitalnog interesa ili ne, a po drugom, na kojem su insistirali Bošnjaci, može se uputiti Sudu odnosno Vijeću na takvo ocjenjivanje.

Po završetku postupka glasanja koji je vodio Tufekčić, on je proglasio završetak današnjeg rada Doma naroda Parlamenta FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije