Burna rasprava u Federalnom parlamentu

Radiosarajevo.ba
Burna rasprava u Federalnom parlamentu

Na inicijativu poslaničkog Kluba Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), Predstavnički dom Federalnog parlamenta počeo je na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu raspravu o problemima u funkcioniranju Federalne vlade, javlja Fena.

Politička pozadina blokada Vlade

Predlagač, SBiH, kojem su se u zahtjevu za sazivanje vanredne sjednice o toj temi pridružili i poslanici opozicionih Socijaldemokratske partije BiH te Narodne stranke Radom za boljitak i Bosanskohercegovačke patriotske stranke "Sefer Halilović", obrazložio je između ostalog da zbog blokada u radu Federalne vlade, koje imaju isključivo političku pozadinu, ne dolazi do imenovanja kadrova na čelnim pozicijama u institucijama i javnim preduzećima zbog čega su u zastoju brojne investicije i važni projekti u Federaciji.

Jedan od takvih primjera je zastoj u imenovanju ministra prostornog uređenja FBiH nakon što je dosadašnji ministar Salko Obhođaš podnio ostavku, zatim neimenovanje Komisije za vrijednosne papire FBiH i članova Federalne regulatorne komisije za električnu energiju iz reda hrvatskog naroda, obrazložio je između ostalog uime poslaničkog Kluba SBiH predsjednik Zahid Mustajbegović Dajo, prenosi Fena.

Kao predlagač teme, poslanički klub SBiH je predložio i devet zaključaka kojima, prema njegovom mišljenju, treba okončati današnju sjednicu.

Imenovanja ministra prostornog uređenja

O zaključcima će se izjašnjavati Predstavnički dom u cjelini, a jedan od njih nalaže da predsjednica FBiH Borjana Krišto hitno uputi u Parlament odluku o imenovanju novog ministra prostornog uređenja.

Predsjednica i potpredsjednici FBiH te Vlada FBiH moraju preduzeti mjere ka legalnom i legitimnom funkcioniranju Ustavnog suda FBiH, svih ministarstava, državnih kompanija i institucija FBiH, drugi je predloženi zaključak, piše Fena.

"Predsjednik Vlade FBiH treba hitno da zakaže sjednicu na kojoj će biti imenovani nadzorni odbori svih preduzeća čiji je većinski vlasnik Vlada.

Istovremeno, tražimo informaciju o štetama koje su nastale do sada i koje će nastati po privredu, javne prihode i standard građana ukoliko svi odgovorni ne poduzmu ove mjere", naveo je između ostalog poslanički Klub SBiH.

Prije utvrđivanja današnjeg dnevnog reda, poslanički Klub Stranke demokratske akcije (SDA) predlagao je da se razmotre problemi u funkcioniranju cijele izvršne vlasti u Federaciji, a ne samo jednog njenog institucionalnog segmenta - Vlade, kao što je predložila SBiH, ali se toj novoj inicijativi usprotivio koalicioni klub stranaka koje predvodi Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZBiH).

Sporan rad Borjane Krište

Da je prijedlog SDA uvažen, to bi značilo da bi poslanici razmatrali posebno i rad ureda predsjednice FBiH Borjane Krišto te dvoje potpredsjednika.

Zamjerke na račun predsjednice Krišto ipak su vidljive u predloženim zaključcima SBiH, a izriču ih i u diskusijama pojedini poslanici.

Džemail Silajdžić iz SBiH izrekao je konkretnu primjedbu da Krišto usmjerava budžetski novac iz svog resora uglavnom u područja u kojima je vidljiva politička dominacija HDZ-a BiH, stranke kojoj i sama pripada.

"To je potpuno neprihvatljivo i diskriminirajuće i ne može se braniti čak ni ustavnim nadležnostima predsjednice", rekao je Silajdžić.

Zamjerkama na račun Borjane Krišto protivi se Mate Franjičević uime koalicije u Predstavničkom domu koju predvodi HDZBiH.

Sjednica je u toku.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije