Bulc: Projekti koji su smatrani gotovo nemogućim su sada u toku

Radiosarajevo.ba
Bulc: Projekti koji su smatrani gotovo nemogućim su sada u toku
Fena / Violeta Bulc i Ismir Jusko
Komesarka za promet Evropske komisije Violeta Bulc izjavila je danas u Sarajevu, nakon sastanka s ministrom komunikacija i prometa BiH Ismirom Juskom, da je optimist kada je riječ o budućnosti BiH u ovoj oblasti.

"Vi ste jedan od najznačajnijih transportnih čvorova u regionu i pokušajte da iskoristite takvu poziciju. S njim neizbježno ide ekonomski rast, povezivanje s regionom, a u konačnici transport je taj koji povezuje ljude", poručila je komesarka Bulc. 

Ocijenila je da je njena današnja posjeta našoj zemlji jedan od najprikladnijih načina da se obilježe izuzetno uspješne dvije godine zajedničkog rada. Kaže da su u te dvije godine uspjeli ostvariti značajne rezultate zahvaljujući saradnji sa svim političkim akterima.

"Projekti koji su smatrani gotovo nemogućim su sada u toku i to zahvaljujući energiji, političkoj mudrosti i sposobnosti ljudi da vide mnogo šire, mnogo dalje od nekih uskih političkih ili nacionalnih interesa i da interese BiH stave kao jedan prioritet u svom djelovanju", istaknula je komesarka Bulc.

Zahvalila je ministru Juski na, kako je kazala, njegovoj iznimnoj predanosti na realizaciji projekata u BiH koji će osigurati povezivanje BiH na širem planu.

Navela je da su se u protekle dvije godine fokusirali na dva osnovna rezultata - jedan je bilo usvajanje Transportne strategije, a drugo je bilo potpisivanje izuzetno važnog regionalnog dokumenta kojim je BiH postala dio Transportne zajednice.

"Značaj ova dva elementa ogleda se u tome što je njihova realizacija nama omogućila da pokrenemo dalje, konkretnije aktivnosti, bilo da je riječ o pripremi samih projekata u smislu dokumentacije, sufinansiranja itd", navela je komesarka Bulc.

Po njenim riječima, u ovom trenutku imaju više od 600 miliona eura investicija koji su osigurani, izdvojeni za potrebe u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije