Bukvarević: Odluka o formiranju TO bila je od strateškog značaja

Radiosarajevo.ba
Bukvarević: Odluka o formiranju TO bila je od strateškog značaja
Foto: Screenshot / Salko Bukvarević

Odluka Predsjedništva RBiH o formiranju Teritorijalne odbrane Republike BiH bila je od strateškog značaja, kazao je danas Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja FBiH, čestitajući godišnjicu formiranja TO.

"To je kasnije dovelo do formiranja Armije RBiH, čime je agresor osujećen u svojoj namjeri. Zbili smo redove i krenuli u odbranu. Posebno ističem značaj Patriotske lige, Zelenih beretki, MUP-a BiH. Te dobrovoljačke formacije su se prve suprotstavile agresorima", rekao je Bukvarević.

On je, govoreći na redovnoj press konferenciji Kriznog štaba FBiH, istakao da su na jučerašnjem sastanku predstavnici boraca pozdravili odluku da boračke naknade i obim prava ne budu umanjeni.

Kazao je i da je Ministarstvo za boračka pitanja uputilo Vladi FBiH prijedlog da se s budžetskih pozicija ovog ministarstva 20 miliona KM usmjeri u Fond za borbu protiv COVID-19, ali da su uštede napravljene bez umanjenja naknada borcima i članovima njihovih porodica.

Komentarisao je i nezadovoljstvo privrednika predloženim Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Zakon je, podsjetimo, upućen u parlamentarnu proceduru.

"Vlada je otvorena za sve dobre prijedloge. Očekujemo da svi koji imaju dobre prijedloge, da ih preko zastupnika u Parlamentu upute i vjerujem da će  za svaki od prijedloga, koji je koristan i realno provodiv, Vlada biti otvorena", rekao je Bukvarević, te dodao da su uvijek s jedne strane lijepe želje, a s druge pitanje mogućnosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije