Godišnjica smrti generala Delića: Bio je prisiljen nastaviti borbu i nakon agresije

Fena
Godišnjica smrti generala Delića: Bio je prisiljen nastaviti borbu i nakon agresije
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Godišnjica smrti generala Rasima Delića

Godišnjica smrti generala Rasima Delića, ratnog komandanta Armije RBiH, obilježena je danas na mezarju Kovači u Sarajevu.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je u obraćanju da je velika nepravda što je Delić osuđen za ratne zločine jer se lično suprotstavio nekima koji su počeli da vrše osvetu nad Srbima u Sarajevu, zbog čega mu je sin zamalo poginuo.

Naglasio je da je Delić bio blag, ali hrabar i ustrajan čovjek koji je na svaki način ličio na svoj narod.

"Ta njegova sposobnost, hrabrost i snaga nisu bile očigledne ali su postajale kada zatreba. Bio je izuzetno sposoban vojnik", istakao je Izetbegović.

Dodao je da je Delić po preuzimanju komande nad Armijom RBiH neuvezane jedinice dobrovoljaca ujedinio i od njih napravio silu koja je zaustavila nadmoćnijeg neprijatelja.

Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacije BiH Salko Bukvarević rekao je da je Delić bio čovjek koji je sve ljudske, profesionalne i stručne kvalitete stavio u funkciju obrane Bosne i Hercegovine i izgradnji bolje budućnosti za njene narode i građane.

Dodao je da je bio prisiljen nastaviti borbu i nakon okončanja agresije na BiH, ne samo za vlastitu nevinost nego za pravdu a protiv pokušaja prekrajanja historijskih činjenica.

Osim članova Delićeve porodice, obilježavanju godišnjice prisustvovao je ministar za boračka pitanja KS Ismir Jusko, kao i predstavnici udruženja boraca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije