Cvetkova - Karabaševa: Bugarska će za vrijeme predsjedavanja EU pomoći BiH

Amil Dučić
Cvetkova - Karabaševa: Bugarska će za vrijeme predsjedavanja EU pomoći BiH
Foto: Anadolija / Avgustina Cvetkova – Karabaševa
Bugarska ambasadorica u BiH Avgustina Cvetkova - Karabaševa izjavila je u intervjuu za Radiosarajevo.ba da će njena država pomoći BiH za vrijeme predsjedavanja Europskom unijom.

Bugarska je od 1. januara ove godine preuzela predsjedavanje EU, a ambasadorica Cvetkova - Karabaševa ističe da naša zemlja taj period mora dobro iskoristiti.

"Europska perspektiva Zapadnog Balkana jedan je od ključnih prioriteta Republike Bugarske tokom njenog predsjedavanja Vijećem EU. Naša ambicija je da se postigne jasan akcioni plan s konkretnim koracima za svaku od zemalja Zapadnog Balkana, bez stvaranja nerealnih očekivanja. To je put ka miru, sigurnosti i razvoju regiona. Cilj je da osiguramo povezivanje zemalja Zapadnog Balkana s EU - transport, energetika, obrazovanje i digitalno povezivanje. Uvjereni smo da EU mora potvrditi europsku perspektivu za sve zemlje regiona i ojačati motivaciju lidera i građana za proeuropske reforme", izjavila je ambasadorcia Bugarske za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba: BiH je u procesu dobijanja kandidatskog statusa. Kako gledate na aktuelne probleme u BiH kada se radi o ispunjavanju obaveza prema EU.  Naprimjer, poteškoće kod podnošenja Upitnika?

"EU i dalje aktivno učestvuje u procesima evuopskih integracija BiH. Izraz ove politike je obnovljeni pristup EU koji je omogućio prelazak na dalju, višu fazu odnosa EU s BiH. Istovremeno reorganizacija uvjeta u procesu europskih integracija ne ukida uslovljavanje kao ključni princip, prema kojem svi zahtjevi u procesu europskih integracija moraju biti ispunjeni. Potrebni su zajednički napori kako bi se postigli koordinirani odgovori na Upitnik Europske komisije. Napredak zemlje zavisi od sopstvenih napora, a s naše strane možete očekivati podršku. Prvo što treba uraditi je da završite svoj domaći zadatak".

avgustina_cvetkova (2).jpg - undefined

Radiosarajevo.ba: Kakva iskustva može Bugarska, koja je prošla kroz isti proces, dati BiH?

"Bugarska je među zemljama u EU koji smatraju da je europska perspektiva garancija da bi se region pretvorio u područje stabilnosti, ekonomskog razvoja i sigurnosti. Za Zapadni Balkan nema drugog puta nego da se pridruži europskoj porodici. Ali bitno je znati da napredak na europskom putu zavisi od individualnih zasluga svake zemlje, odnosno da BiH treba postići napredak u sprovođenju neophodnih reforma. Bugarska je spremna pomoći s ekspertizom i razmjenom iskustava iz našeg procesa pristupanja. S tim u vezi za vrijeme našeg predsjedavanja planiramo organizirati niza konferencija i seminara u BiH, na kojim ćemo razmatrati teme kao što su zapošljavanje mladih; perspektive europskih integracija Zapadnog Balkana; uloga civilnog društva u procesu europskih integracija; mogućnosti i koristi za razvoj lokalne samouprave itd.".

Radiosarajevo.ba: Pratite li aktuelnu retoriku političara koja se zaoštrava kako se izbori bliže?

"Zemlje regiona i BiH imaju izuzetnu šansu da za vrijeme Bugarskog predsjedavanja Vijećem EU, kao i tokom predsjedavanja Austrije i Rumunije, zaista naprave značajni iskorak na putu ka EU. Ali je sve to u rukama političkih elita u BiH i u ostalim zemljama Zapadnog Balkana. Političari moraju biti svesni da je jedina mogućnost za BiH i za njene državljane evropska integracija. Od njih zavisi da se slože i fokusiraju u zajednicku budućnost. Period pred općim izborima 2018. godine predstavlja priliku koja se nesmije propustiti".

Radiosarajevo.ba: Kakvi su ukupni odnosi između Bugarske i BiH?

"Bugarska je prva priznala BiH kao nezavisnu državu i želi da razvije i produbi bilateralnu saradnju na svim nivoima. Bosnu i Hercegovinu smatramo prijateljskom zemljom. Nema otvorenih pitanja između nas. Izraz ovakvog razumijevanja je i intenzivni bilateralni dijalog, uključujući i nedavnu posjetu BiH bugarskog predsjednika vlade, gospodina Bojka Borisova, kao i predhodnu posjetu potpredsjednicu Vlade za reformu pravosuđa i ministricu vanjskih poslova Republike Bugarske, gospođe Ekaterine Zaharieve. Naravno, postoje dodatne mogućnosti o produbljivanju trgovinskih i ekonomskih odnosa, kao i za promociju turizma, kulturne i regionalne saradnje.

BiH je jedna od prioritetnih zemalja u pogledu pružanja razvojnoj pomoći u saradnji s lokalnom samoupravom i nevladinim sektorom. U proteklim godinama sabrojnim općinama realizirali smo zajedničke projekte u svrhu poboljšanja kvaliteta obrazovanja i života - renoviranje škola i vrtića, izgradnja igrališta i t.d. Ove godine radimo na zajedničke projekte s Institucijom ombudsmana za ljudska prava BiH, kao i s gradovima i općinama Cazin, Bijeljina, Goražde, Zavidovići, Drvar, Jezero, Vitez, Fojnica, Rudo, Mostar i druge. Bugarska će i dalje pomagati u procesu održivog razvoja BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije