Budžet BiH ove ili naredne sedmice

Radiosarajevo.ba
Budžet BiH ove ili naredne sedmice

Nakon završetka 20. redovne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH rekao je kako će budžet BiH za 2012. godinu trebalo da bude usvojen ove ili naredne sedmice.

"Mnogo pametnije je planirati štedljiviji budžet, što u vrijeme krize rade mnoge države. Nažalost, mi se utrkujemo ko će više povećati budžet kao da će to sve probleme riješiti", rekao je Radmanović te istakao da smatra da je sazrelo vrijeme da se budžet usvoji, prenose Nezavisne novine.

Radmanović je kazao da na sjednici nije bilo rasprave o eventualnom povlačenju ambasadora BiH iz Srbije kao ni podršci BiH Vuku Jeremiću, srbijanskom šefu diplomatije, za mjesto generalnog tajnika UN-a.

"U oba pitanja nema postignutog konsenzusa i o tome nismo razgovarali", kazao je Radmanović, istakavši da su izjave članova Predsjedništa BiH o povlačenju ambasadora iz Srbije ako srbijanska vlada rehabilituje Dražu Mihajlovića "privatne" izjave ili čak izjave koje su izvučene iz konteksta.

Upitan za odlazak OHR-a iz BiH, Radmanović je rekao da je OHR trebalo davno da ode. "Njima se ovdje sviđa. OHR sada smeta na putu BiH ka EU", kazao je Radmanović.

Na sjednici Predsjedništvo BiH je od Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH tražilo detaljnu analizu procesa reforme OS BiH i pregled trenutnog stanja u OS BiH, kao i izvještaj o procesu uništavnja viškova naoružanja i municije.

Radmanović je najavio da bi pitanje vojne imovine trebalo da bude riješeno u narednih 60 dana. "Neki u BiH su shvatili da se to pitanje može riješiti. Očekujem da za 60 dana bude donesena ključna odluka, a to je da sve ono što ne koriste OS preuzmu lokalne zajednice, entiteti, kantoni ili opštine", kazao je Radmanović.

Na sjednici je zaključeno da će Predsjedništvo biti uključeno u pripremu BiH za ulazak Hrvatske u EU, što će donijeti BiH negativne, ali i pozitivne posljedice.

Na samitu NATO-a u Čikagu šef delegacije iz BiH biće Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji će na marginama samita organizovati sastanak šefova država Jadransko-jonske inicijative.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije