Budućnost BiH je u EU, ali...

Radiosarajevo.ba
Budućnost BiH je u EU, ali...


Parlament Evrope danas je usvojio tri rezolucije. U prvoj su pozvali Island da se pridruži EU, u drugoj Makedoniju da otpočne pregovore o pristupu, a u trećoj izrazili zabrinutost slabim napretkom Bosne i Hercegovine kao potencijalnog kandidata za članstvo.

U saopštenju ove institucije, zabrinutost za BiH objašnjava se sporim progresom reformi koje su potrebne za članstvo u Uniji. Iz Evropskog parlamenta je poručeno i kako budućnost naše zemlje jeste u EU, ali se insistira da:

Državne snage

“BiH može imati budućnost u ovoj zajednici samo kao jedinstvena, nezavisna i ujedinjena zemlja, sa državnim snagama koje su spremne da odgovore kriterijima pristupa Evropskoj uniji”.

Parlamentarci su pozdravili formiranje nove državne vlade, te izrazili nadu da će ovo dati poticaj neophodnim ustavnim i drugim reformama.

Rezolucijom se traži i provedba odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" u kojoj je zaključeno da BiH treba promijeniti Ustav kako bi se omogućilo pripadnicima manjina, osobama koje ne pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda, da budu birani na najviše funkcije, što sadašnje odredbe ne omogućavaju.

U konačno izglasanom tekstu izbačeno je spominjanje vehabija, što je u vrijeme rasprava na Vanjskopolitičkom odboru izazvalo žustre reakcije u BiH.

Izvjestiteljka Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack izjavila je kako se u šest sedmica desilo više nego što su očekivali.

Istovremeno, sada kada je EU ojačala svoje prisustvo u BiH, Parlament se zapitao oko buduće uloge međunarodne zajednice u našoj zemlji.

Raspuštanje OHR-a

Ova institucija pozvala je da se “razmotri potreba i nađe rješenje da se poploča put disoluciji Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR)”.

Pored toga, kako je istaknuto, Parlament Evrope je izrazio zabrinutost zbog ekstremnih prijetnji zapadnog Balkan ate je pozvao vlast BiH da se “u bliskoj saradnji s međunarodnom zajednicom bori protiv ekstremizma, religijske mržnje i nasilja”.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije