Budimpešta: Sastanak lidera petorke sa Stefanom Fueleom

Radiosarajevo.ba
Budimpešta: Sastanak lidera petorke sa Stefanom Fueleom

U Budimpešti je počeo sastanak lidera pet političkih partija iz Federacije BiH /FBiH/ sa evropskim komesarom za proširenje Sttefanom Fueleom o provođenju odluke "Sejdić-Finci".

Sastanak je počeo u 14.30 časova.

Lideri pet političkih partija na sinoćnjem sastanku sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom u Sarajevu nisu usaglasili konačan model provođenja odluke Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci".

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekao je novinarima nakon sastanka u Sarajevu, da je model "otprilike dogovoren", ali da je ostao neriješen važan detalj na kojem je "cijeli dan potrošen".

Lider SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da su SBB, SDP i SDA imali jedinstven stav u vezi sa pitanjem "Sejdić-Finci". "Učinili smo mali iskorak. Vidjećemo šta će donijeti sastanak u Budimpešti", naveo je Radončić.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija rekao je da su tokom sastanaka sa Sorensenom elaborirani različiti modeli, ali da će se nešto više znati nakon sastanka sa Fueleom.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da više ne može biti ucjenjivanja o modelu kojim će biti onemogućeno da jedan narod bira drugom predstavnike u Predsjedništvu BiH.

Lider HDZ-a 1990 Martin Raguž rekao je da je dogovor blizu i da svi učesnici u pregovorima trebaju dati doprinos tako što će odustati od jednog dijela svojih zahtjeva. "Uvjeren sam u pozitivne vijesti", dodao je Raguž.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije