Budimir: Ponosan sam na (hrvatsku) zastavu

Radiosarajevo.ba
Budimir: Ponosan sam na (hrvatsku) zastavu

Živko Budimir odgovorio je zastupniku u Domu naroda Predragu Kojoviću na njegove komentare iznijete u intervjuu Oslobođenju (integralni tekst intervjua možete pročitati na Kojovićevom blogu na našaem portalu)

"Prije svega, meni je žao da jedan mladi političar, posebno mlad po političkom stažu kao gospodin Kojović, upada u zamku stereotipa koje godinama grade stranke koje sebe nazivaju nacionalističkim a koje su u biti nacionalsocijalističke a ne nacionalističke i nacionalne gdje se stvara stereotip - ako voli svoj narod, da mora mrziti druge, rekao je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir za Oslobođenje.

"Ja za sebe volim reći - da sam ponosan što sam Hrvat i da volim svoj hrvatski narod. Također, moram reći, a to je teško shvatiti, a posebno prihvatiti određenim ljudima, da volim i Bošnjake i Srbe. Volim i bošnjački i srpski narod. Volim sve ljude. I ne mogu djelovati protiv drugih.

Sasvim je prirodno da sam ja kao predstavnik hrvatskog naroda i dan-danas u svom uredu u Sarajevu gdje imam zastavu Bosne i Hercegovine i imam zastavu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. A ne Republike Hrvatske, kako to neko želi inputirati. I nikada neću prihvatiti, ako to neko bude tražio, da izbjegavam simbole svoga naroda i da ih zanemarujem. Ali jednako su mi tako dragi - i isticat ću simbole Bosne i Hercegovine. Ne smatram se odgovornim što Federacija Bosne i Hercegovine nema svoju zastavu, nema svoj grb.

Odgovorni su oni koji već godinama, otkako je promijenjen Ustav, blokiraju da imamo i svoju zastavu i grb, koji blokiraju da Bosna i Hercegovina ima svoju himnu koju ćemo svi prihvatiti i pjevati sa ponosom. Ja zagovaram takvu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će ljudi jedni druge prihvatiti, da budemo jedni drugima ne samo dobri susjedi nego i dragi ljudi. Ja želim živjeti u takvoj zemlji. Moram naglasiti ovdje da mi je žao što gospodin Kojović pokušava ovakvu političku situaciju iskoristiti u svoju promidžbu, ali to čini na pogrešan način", rekao je Budimir za Oslobođenje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije