Budimir naplaćivao pomilovanja 40.000 eura?

Radiosarajevo.ba
Budimir naplaćivao pomilovanja 40.000 eura?


Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas Živka Budimira, predsjednika Federacije BiH.

Velika akcija SIPA-e, uhapšen Živko Budimir

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama Slobodne Bosne, kako navode sumnja se da je Budimir pomilovanja navodno naplaćivao 40 hiljada eura te da je to bila cijena za koju su okorjeli kriminalci izlazili na slobodu iz zatvora.

Ipak, potvrdu ove informacije treba sačekati nekoliko dana.

U zvaničnom saopćenju iz SIPA-e, stoji kako su,  postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA-e danas su pristupili realizaciji tri operativne akcije na širem području Bosne i Hercegovine.

Radi se o operativnim akcijama kodnih naziva Memory, Patriot i Pravda. Navedene aktivnosti se realiziraju uz asistenciju pripadnika OSA-e BiH, MUP-a RS, MUP-a KS, MUP-a HNK i MUP-a SBK.

Operativnim akcijama obuhvaćeno je više desetaka osoba, koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije - podmićivanja i krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (KZ FBiH) te neovlaštenim prometom opojnih droga i organiziranim kriminalom (KZ BiH).

 Pretresi su u toku na većem broju lokacija na širem području BiH. Pripadnici SIPA-e su u Budimirovom kabinetu u zgradi Predsjedništva BiH gdje je u toku pretres. Iz zgrade Predsjedništva je izašao tužilac Oleg Čavka. Nije želio davati izjave, kazao je da će više informacija biti objavljeno tokom dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije