Brza kontrola poreznika na Bjelašnici: Zatečeni neprijavljeni građevinci

Radiosarajevo.ba
Brza kontrola poreznika na Bjelašnici: Zatečeni neprijavljeni građevinci
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Porezna uprava FBiH

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su jučer u brzim kontrolama tzv. akcijama na području planine Bjelašnica izvršili devet kontrola kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost. Cilj kontrola je bila provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave su otkrili 13 neprijavljenih radnika, 2 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i jednog obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj.

"Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja u 6 slučajeva podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 21.600,00 KM", saopćeno je iz Porezne uprave FBiH. 

Porezna uprava Federacije BiH obavještava porezne obveznike da poslovni objekti koji zbog utvrđenih nepravilnosti budu zapečaćeni u toku inspekcijskog nadzora, zbog nastale situacije izazvane pandemijom virusa COVID19 i smanjenog broja inspektora, neće po otklanjanju utvrđenih nepravilnosti odmah biti otpečaćeni kao što je to bio slučaj do sada.

Porezna uprava će u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije