Brojne reakcije na inicijativu SDA o promjeni naziva Republike Srpske

Radiosarajevo.ba
Brojne reakcije na inicijativu SDA o promjeni naziva Republike Srpske
Foto: RSA / Željka Cvijanović, Branislav Borenović i Nedeljko Čubrilović

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se SDA opasno poigrava sa BiH.

Na pitanje da prokomentariše najavu SDA da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska, Cvijanović je rekla da SDA možda djeluje da udaraju po Republici Srpskoj, ali to nije tako.

“Blokirali su konstituisanje Vijeća ministara, iako se, doduše pretvaraju da će poštovati princip da pobjedničke partije formiraju vlast na nivou BiH. Blokirali su put ka EU uslovljavajući ga aktivacijom MAP-a i NATO, iako u okviru EU postoje neutralne zemlje koje nisu u NATO članstvu”, navela je predsjednica RS-a.

Ona je naglasila da je ova apelacija još jedan dokaz neprijateljstva prema Republici Srpskoj i odsustva trpeljivosti ili tolerancije po čemu su, inače, poznati “političko Sarajevo” i SDA.

To će naravno dodatno motivisati političku i narodnu volju u Republici Srpskoj da se branimo od nasrtaja te vrste. U ovom momentu postoji milion stvari koje se moraju uraditi u BiH i na ekonomsko-socijalnom planu i na evrpskom putu, ali su u SDA odlučili da se bave temama koje podižu temperaturu i dodatno razjedinjavaju BiH na unutrašnjem planu i produbljuju nepovjerenje između konstitutivnih naroda”, rekla je Cvijanović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je najava Stranke demokratske akcije (SDA) da će, preko svojih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, pokrenuti pravnu proceduru preispitivanja imena RS “provokatorska i da predstavlja rušenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

“Navodi SDA da je naziv RS korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda degutantni su i smiješni jer ih kao činjenicu iznose upravo oni koji 12 godina neće da provedu odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti srpskog naroda u Federacija BiH”, rekao je predsjednik Čubrilović.

Naveo je da se o nazivima Republike Srpske i Federacije BiH odlučivalo 1995. godine u Dejtonu i da su potpisivanjem Međunarodnog mirovnog sporazuma svi pristali, kako na unutrašnje uređenje BiH, tako i na naziv Republika Srpska koja je kao takva verifikovana u Ustavu BiH kao sastavnom dijelu Dejtonskog mirovnog sporazum.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da zahtjev SDA za promjenom naziva Republika Srpska vodi “u neizvjesnost, nepovjerenje, sukob i potpuno blokadu BiH” i poručio da će Republika Srpska ostati trajna i neupitna.

“SDA ovim preuzima punu odgovornost za potpuni zastoj u razvoju i budućnosti ove zemlje, a mi im poručujemo da će Republika Srpska ostati trajna i neupitna sa svim svojim ustavnim nadležnostima”, istakao je Borenović.

Borenović je rekao da je Republika Srpska pod ovim nazivom stekla svoj međunarodni legitimitet Dejtonskim sporazumom i da SDA ovim zahtjevom pokazuje da ne poštuje ni Ustav BiH niti postojeće uređenje, saopćeno je iz PDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije