Broj nezaposlenih u KS u stalnom porastu

Radiosarajevo.ba
Broj nezaposlenih u KS u stalnom porastu

U Kantonu Sarajevo evidentirano je je 69 128 nezaposlenih lica, od kojih je čak 22 242 nekvalifikovanih radnika.

Prema podacima Službe zaz zapošljavanje Kantona Sarajevo, od 2001. godine, kada je bez posla bilo 52 088 lica, taj broj se do danas povećao za 17 000.

Bez posla u Sarajevskom kantonu je i 19 707 lica sa završenom srednjom školom, 19 133 kvalifikovanih radnika i 5 765 lica sa fakultetskom diplomom.

Rukovodilac Sektora za posredovanje u zapošljavanju i socijalnu sigurnost nezaposlenih u Službi za zapošljavanje Kantona Zamira Velić rekla je za ''Dnevni avaz'' da je pad zaposlenosti posljedica recesije, odnosno otežanog poslovanja, smanjenja investicija i otpuštanja radnika, precizirajući da je prošle godine posao u kantonu izgubilo 14 089 lica.

        Predsjednik Udruženja poslodavasa Sarajevskog kantona Safudin Čengić smatra da se problem nezaposlenosti može riješiti samo ukoliko se kantonalne vlasti konačno potrude da ojačaju privredu i uvedu olakšice za privrednike jer, kako je rekao, bez toga nema ni investicija ni novih radnih mjesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije