Broj migranata u našoj zemlji porastao za 150 posto u odnosu na prošlu godinu

AA
Broj migranata u našoj zemlji porastao za 150 posto u odnosu na prošlu godinu
Foto: AA / Press konferencija MUP-a RS

Na nivou Bosne i Hercegovine u prvih pet mjeseci ove godine evidentirano je 8.500 migranata ili 150 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Kada je u pitanju Republika Srpska evidentirano je 2.675 migranata ili 330 posto više u odnosnu na isti period prošle godine, izjavio je danas Darko Ćulum direktor Policije RS-a.

Danas se u Banjaluci održava sjednica Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije RS-a, a Ćulum je istakao da Policija RS-a intenzivno prati kretanje ilegalnih migranata na području RS-a u cilju bezbjednosti građana i njihove imovine.

"Za pet mjeseci na području RS-a migranti nisu značajnije ugrozili bezbjednost, a počinili su osam krivičnih djela, izvršili su jedno razbojništvo, nekoliko teških krađa i krađa i jedno krivično djelo oduzimanje ili oštećenje tuđe stvari. Najveći priliv migranata i ono što je Policija RS-a postupala je na području policijskih uprava Bijeljina, Banjaluka, Prijedor i Gradiška", kazao je Ćulum.

Ćulum je istakao da je do sada otkriveno 14 krivičnih djela krijumčarenja ljudi, podnijeli su 14 izvještaja, protiv 17 osoba Tužilaštvu BiH da su počinili krivična djela na štetu 80 migranata.

"Ostajemo pri stavu, koji je zaključak Vlade RS da nema uslova i kapaciteta za smještaj migranata na području RS-a", kazao je Ćulum.

Odgovarajući na pitanja novinara o evidentiranim tačkama na kojim migranti pokušavaju preći na teritoriju Hrvatske Ćulum je rekao da postoje takve tačke na području Gradiške, Kostajnice, Kozarske Dubice.

"Svi idu prema Unsko-sanskom kantonu, opštepoznato je da su tamo prihvatni centri koji su popunjeni i ovog momenta i prepunjeni. Tamo je usložnjena bezbjednosna situacija, ima puno krivičnih djela počev od razbojništava, krađa, tuča, nasilničkog ponašanja, pokušaja ubistava...", rekao je Ćulum.

On je naglasio da policijske uprave imaju zadatak da prate migrante preko teritorije RS i nema kretanja migranata bez nadzora policije. Dodao je da su evidentirani migranti iz 35 zemalja, a najviše ih je iz Pakistana, Iraka i Sirije

"Pružamo pomoć Graničnoj policiji sada sa 85 policijskih službenika i rekli smo da ako treba taj broj možemo da povećamo", kazao je Ćulum.

Rekao je i da bi rezervi sastav policije u perspektivi mogao pomoći bezbjednosti u vezi migrantske krize, obzirom da će ona trajati nekoliko godina, a za angažman Oružanih snaga BiH na granicama rekao je da o tome odlučuje Predsjedništvo BiH.

Govoreći o slučaju ubistva banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i predaje osumnjičenog Benedija Đukanovića Ćulum je rekao da se nije poznato gdje se nalazio Đukanović jer bi u suprotnom bio uhapšen.

"U toku je njegov transport u KPZ Tunjice jer mu je već određen pritvor. Kada dođe u KPZ Tunjice tužilac će ga saslušati", rekao je Ćulum.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije