Britanski Times: Sarajevo je savršena turistička destinacija

3
Radiosarajevo.ba
Britanski Times: Sarajevo je savršena turistička destinacija
Foto: A. K. / Sebilj/Sarajevo

Sa svojom arhitekturom iz osmanskog i austrougarskog perioda, srpskim pravoslavnim crkvama, džamijama i dramatičnim geografskim položajem, okruženo planinama, Sarajevo je savršena destinacija.

U gradu je ubijen Franz Ferdinand, austrougarski nadvojvoda, što je izazvalo Prvi svjetski rat. Nedavno je bilo opsađeno skoro četiri godine tokom rata 1990-ih.

Ali mir je donio revitalizaciju i obnovu glavnom gradu BiH, kao i mnogo zabavnih mjesta na kojima se može sjediti i uživati u ćevapima i odličnim domaćim vinima, piše The Times.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Turistički bum u BiH: Za 12 mjeseci turisti ostvarili 1.464.216 posjeta

Turistički bum u BiH: Za 12 mjeseci turisti ostvarili 1.464.216 posjeta

Šta Times preporučuje?

Započnite istraživanje historijskog centra Baščaršije, džamije iz osmanskog perioda uz austrougarske katedrale i sinagoge. Prošetajte Kazandžilukom, gdje možete vidjeti majstore koje prave razne predmete, a zatim zavirite u natkriveni bazar (Bezistan). Ali budite oprezni sa vodom česme Sebilja: mještani vjeruju da oni koji je piju nemaju izbora nego da se vrate u grad.

Neposredno uz rijeku Miljacku, teško je zaobići Narodno pozorište, posebno nakon zalaska sunca kada je bijela cigla osvijetljena ispod noćnog neba. Cijene su niske, tako da vas ništa ne spriječava da svoju noć završite, ili započnete, nastupom Sarajevske filharmonije.

Okruženo planinskim vrhovima, Sarajevo je glavna destinacija za zimske sportove, ali ne morate biti skijaš da biste uživali u gradu. Do planine Trebević se može doći žičarom koja vas vodi 1.160 metara uz planinu, pruža vam pristup planinarenju kroz snijeg, predivnim pogledima i napuštenoj olimpijskoj bob stazi.

Spustite glavu dok hodate tunelom Spasa (Tunel nade). Dug je 840 metara i izgrađen je da ljudi prenose hranu i zalihe u opkoljeni grad, ali i da im pruži put za bijeg. Mali dio je otvoren za javnost.

Mostar je možda poznatiji, ali Travnik nema gužve. Sa impresivnijom planinskom panoranom od Sarajeva i travničkim ćevapima, ima dosta toga da vam dan bude ispunjen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije