Britanski političari: "Rusija sije haos u regiji Balkana, trebali bismo poslati vojsku u BiH"

17
Radiosarajevo.ba
Britanski političari: "Rusija sije haos u regiji Balkana, trebali bismo poslati vojsku u BiH"
Printscreen / Bob Stewart

Britanske trupe trebale bi biti poslane u Bosnu i Hercegovinu zbog rizika od destabilizacije na Balkanu, tvrdi bivši zapovjednik Ujedinjenih naroda Bob Stewart.

Stewart, danas nezavisni britanski zastupnik rekao je kako bi britanski bataljon bio "najbolji bataljin" za slanje u jugoistočnu regiju Europe radi uspostavljanja mira. Predsjednica Odbora za vanjske poslove Alicia Kearns upozorila je da bi Balkan mogao postati mjesto "trećeg globalnog velikog sukoba", uz Ukrajinu i Gazu, ako se ne poduzmu preventivne mjere.

Tokom rasprave o sigurnosti u regiji, koju je vodila Kearns, ona je poručila: "Trebali bismo razmotriti izgradnju novog sigurnosnog saveza između SAD-a, UK-a i drugih voljnih država članica NATO-a s Kosovom, jer bi to pomoglo ublažiti neposrednu sigurnost zabrinutosti koje vidimo. Kao minimum, Ujedinjeno Kraljevstvo bi trebalo poslati mirovne snage NATO-a u strateški Distrikt Brčko."

Ispovijest bivšeg predstavnika Bosne i Hercegovine na Eurosongu: 'Pokušao sam počiniti samoubistvo'

Ispovijest bivšeg predstavnika Bosne i Hercegovine na Eurosongu: 'Pokušao sam počiniti samoubistvo'

Intervenirajući, Stewart je dodao: "Britanski bataljon smješten u BiH poslao bi vrlo, vrlo jak signal. I, iskreno, britanski bataljon je vjerojatno najbolji bataljon za slanje u takvu mirovnu situaciju. Pomogli smo regiji u prošlosti, učinili smo to na mnogim političkim, društvenim, ekonomskim razinama, a u BiH je uloženo i dosta ekonomskog posla i, naravno, vojnog. Zaista vjerujem da će se naš trud isplatiti. Spasili smo mnoge živote. Ništa nam nije važnije nego spasiti nečiji život. I to moramo nastaviti činiti... učiniti sve što možemo da pomognemo muslimanskom, srpskom i hrvatskom narodu u Bosni – velika većina njih, sve što žele je pristojan život, život koji mi imamo dovoljno sreće imati."

Ministar vanjskih poslova David Rutley je, pak, rekao da u ovom trenutku nema takvih planova, ali da "Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja snažno podržavati oružane snage Bosne i Hercegovine". Dodao je da Britanska vlada "konstantno" preispituje svoj pristup sankcijama i da će razmotriti usmjeravanje na one koji "nastoje potkopati situaciju".

Alicia Kearns
Print Screen: Alicia Kearns

Prije debate, Kearns je za novinsku agenciju PA izjavila: "Balkan je bitan i ako ga zanemarimo, završit ćemo s požarom na svom pragu. To nije važno samo za europsku sigurnost, jer je to u biti naše prošireno dvorište i ako dođe do krize na Balkanu, osjetit ćemo je ovdje, to će utjecati na sve nas i ne možemo si priuštiti treći globalni veliki sukob, a to je upravo ono što bi bilo."

Sjećanje na Ahmiće: Ovo su poruke koje su uputili Denis Bećirović, Bob Stewart i Graciela Santana

Sjećanje na Ahmiće: Ovo su poruke koje su uputili Denis Bećirović, Bob Stewart i Graciela Santana

Ona je istakla i kako Rusija namjerava posijati kaos u regiji: "Radi se o stvaranju što više teatara sukoba. Više puta sam ponovli činjenicu - Rusija bi, ako u Ukrajina ne bude išlo dobro, destabilizirala Balkan.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije