Lordovi u Sarajevu: Britansko-njemačka inicijativa pokrenula europski put BiH

Fena
Lordovi u Sarajevu: Britansko-njemačka inicijativa pokrenula europski put BiH
Članovi Komiteta za međunarodne poslove Doma lordova Britanskog parlamenta boravili su danas u Sarajevu.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bariša Čolak, njegovi zamjenici Ognjen Tadić i Safet Softić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Komiteta za međunarodne poslove Doma lordova Britanskog parlamenta o općoj političkoj situaciji u BiH i načinima buduće međunarodne pomoći razvoju Bosne i Hercegovine i cijelog regiona zapadnog Balkana.

Članovi Komiteta za međunarodne poslove Doma lordova, koje je predvodio predsjedavajući tog komiteta lord Howell od Guildforda, posjetili su Bosnu i Hercegovinu s ciljem objektivnog sagledavanja političke i ekonomske situacije uoči novog samita Berlinskog procesa, koji se će naredne godine održati u Londonu, saopćeno je iz PSBiH.

Delegacija Doma lordova pokazala je interes za različite stavove o budućnosti BiH posebno u svjetlu europskih i euroatlantskih integracija, kao i za prepreke s kojima se BiH i njene institucije suočavaju.

Članovi kolegija oba doma PSBiH naglasili su da u Bosni i Hercegovini, uprkos postojanju različitih političkih viđenja o pojedinim pitanjima i problemima, postoji konsenzus o europskoj budućnosti BiH i opredijeljenost da se prave koraci naprijed na putu ka Evropskoj uniji (EU).

S tim u vezi, članovi kolegija oba doma PSBiH posebno su se zahvalili članovima delegacije Doma lordova na britansko – njemačkoj inicijativi, koja je, kako su ocijenili, bila od izuzetne važnosti za BiH budući da je, nakon višegodišnjeg zastoja, pokrenula europski put BiH i omogućila podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU.

Članovi kolegijuma oba doma PSBiH ukazali su i na potrebu snažnije borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Zajednički je ocijenjeno da postoje pozitivni trendovi u odnosima BiH sa susjednim zemljama i da je, posebno u procesu europskih integracija, neophodno nastaviti s uspostavljanjem snažnije političke i ekonomske saradnje svih država u regionu zapadnog Balkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije