Britanski ambasador u BiH posjetio irsku gardu

Radiosarajevo.ba
Britanski ambasador u BiH posjetio irsku gardu


Irsku gardu, pukovniju Britanske armije koja učestvuje u EUFOR-ovoj vježbi Brz odgovor 2013 danas je posjetio britanski ambasador u BiH Nigel Casey koji je istaknuo da raspoređivanje britanskih snaga demonstrira snažnu i kontinuiranu političku i vojnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva Misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. 

"EUFOR ostaje značajno osiguranje od bilo kog oblika izazova miru i sigurnosti zemlje, i drago nam je što je Ujedinjeno Kraljevstvo u mogućnosti da da svoj doprinos rezervnim snagama i ovoj vježbi", kao je Casey.

U martu 2012, vlada Ujedinjenog Kraljevstva se obavezala da će podržati rezervne snage EUFOR-a kako bi se očuvala operativnost EUFOR-ove operacije ALTHEA i pomoći u osiguravanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini. 

Osamdeset i pet pripadnika Irske garde koji učestvuju u vježbi Brz odgovor aktivirano je iz jedne od četiri jedinice iz sastava rezervnih snaga EUFOR-a, saopćeno je danas iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Vježba će demonstrirati sposobnost EUFOR-a da brzo aktivira i rasporediti dvije jedinice u slučaju da se mir i sigurnost Bosne i Hercegovine dovedu u pitanje. 

Tokom odvojene faze vježbe, EUFOR će sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine raditi na daljem jačanju njihove profesionalne obuke i sticanju većeg iskustva u radu s međunarodnim vojnim jedinicama. 

Ambasador Casey će prisustvovati i pokazu kombinovane vojne spremnosti za visoke zvanice i predstavnike domaćih i stranih medija 25. aprila u kasarni u Pazariću. 

Na kraju njihovog programa, Irska garda će učestvovati u nizu bilateralnih aktivnosti za vojni angažman s pripadnicima Oružanih snaga i policije Bosne i Hercegovine, uključujući i ceremoniju posvećivanja novog memorijalnog spomenika u spomen na 59 britanskih vojnika stradalih tokom sukoba 1990-ih godina, koja će se održati 7. maja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije