Britanka na 'Putu istine i sjećanja': 'Drago mi je da sam došla da ispoštujem žrtve'

2
Radiosarajevo.ba
Britanka na 'Putu istine i sjećanja': 'Drago mi je da sam došla da ispoštujem žrtve'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Janine Clark u kolicima, prvi put na Putu istine

U Ahmićima se danas obilježava 30. godišnjica masakra nad bošnjačkim civilima.

Stotine građana i ovog 16. aprila okupili su se prvo ispred mezarja koje se nalazi nekoliko kilometara pored sela.

Među njima je i jedna Britanka, imena Janine Clark koja se kreće u invalidskim kolicima. Clark u Bosnu i Hercegovinu dolazi od 2008. godine.

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

"Zovem se Janine Clark. Radim kao profesorica u Engleskoj u gradu Birmingham. Ja sam počela dolaziti u BiH 2008. godine i dosta puta sam bila u Ahmićima, dosta puta sam radila istraživanje i uvijek sam imala želju da dođem 16. aprila", kazala je Clark za portal Radiosarajevo.ba.

Janine Clark se danas prvi put uputila 'Putem istine i sjećanja' prema selu gdje je prije 30 godina najmlađa od 116 bošnjačkih žrtvi imala svega tri mjeseca.

 "Sad mi je bio prvi put, sad sam u kolicima pa mi je malo teže, ali sam uspjela da uradim ovaj put istine, drago mi je da sam došla da ispoštujem žrtve. Došla sam iz Viteza do Ahmića u kolicima", dodala je Clark.

Počela komemoracija: Britanski vojnici i ove godine se vratili u Ahmiće

Počela komemoracija: Britanski vojnici i ove godine se vratili u Ahmiće

Komemoracija u Ahmićima počela je u 11 sati, na kojoj je prisutvovalo više od stotinu građana, članova porodice i brojni bh. političari.

Prisustvovali su Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, Refik Lendo, potpredsjednik Federacije BiH i Bob Stewart, bivši britanski oficir i komandant britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga UN-a u Bosni i Hercegovini.

Nakon komemoracije, bit će položeno cvijeće i odata počast žrtvama.

Janine Clark u kolicima, prvi put na Putu istine
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Janine Clark u kolicima, prvi put na Putu istine

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakru, ali su novom presudom 2001. godine oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, među kojima i zbog zločina u Ahmićima 16. aprila 1993. godine, oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a "Džokeri", bosanskog Hrvata Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam godina zatvora, a nakon odležane dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora. Na slobodu je pušten nakon što je odslužio kaznu od osam godina i četiri mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije