Britanija stala uz BiH: Borba protiv trgovine ljudima

Radiosarajevo.ba
Britanija stala uz BiH: Borba protiv trgovine ljudima

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić i ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey predstavili su rezultate tri strateška projekta iz oblasti sigurnosti, čiju realizaciju je podržala Vlada Velike Britanije.

Kao rezultat projekata izrađena je nova Strategija za borbu protiv trgovine ljudima u BiH, uspostavljena je nova baza podataka koja sadrži sve ugovore i međunarodne obavezujuće instrumente o saradnji policijskih tijela, kao i novi sistem za praćenje implementacije strateškog plana Ministarstva sigurnosti BiH.

Pored Vlade Velike Britanije, projekat je podržala i Vlada Njemačke preko organizacije za međunarodnu pomoć, te Evropske komisije. Strategija je zasnovana na opšte prihvaćenim globalnim principima o ljudskim pravima i globalnim vrijednostima. Identifikovala je pet strateških ciljeva i 33 strateške mjere, koje u budućosti treba 69 nadležnih institucija u raznim nivoima vlasti da implementira mjere.

"Želim izraziti veliku zahvalnost Vladi Velike Britanije i ambasadoru Nigelu na podršci koju pružaju ministarstvu", rekao je Radončić, dodavši da ovakvi projekti pomažu jačanju kredibilnosti BiH i gradnji ovog dijela Evrope kao prostora sigurnosti i stabilnosti.

Posvećenost ministra, njegovih zvaničnika, sigurnosnih agencija sa kojima smo radili tokom sedam godina najbolji su prikaz podrške koju smo pružili, kazao je ambasador Casey: "Danas želimo podcrtati naše zadovoljstvo što se ovi projekti pokreću iz faze potpisivanja u fazu implementacije. Njihovom implementacijom doprinosimo zajedničkim ciljevima koje imamo."

Trgovina ljudima, uprkos svim do sada preduzetim mjerama, opstaje u BiH, mijenjajući načine na koji se vrši, rekao je zamjenik ministra sigurnosti Samir Rizvo. Prema njegovim riječima, Ministarstvo sigurnosti BiH je odlučilo da izradi novu strategiju protiv trgovine ljudima, u čemu su imali pomoć Vlade Velike Britanije, koja je podržala aktivnosti, najprije finansirajući konsultante koji su radili na izradi nove strategije.

"Imali smo po prvi put jedan inovativan pristup u izradi ovakvih dokumenata. Izradi dokumenta prethodila je nezavisna stručna i akademska analiza trenutne situacije. U toku izrade strategije, imali smo opsežne konsultacije sa svim nivoima vlasti, vladinim i nevladinim sektorom", rekao je Rizvo, dodavši da su uspjeli kreirati praktičan dokumenat zasnovan na realnim činjenicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije