Briselski sporazum diskriminacija na štetu Bošnjaka

Radiosarajevo.ba
Briselski sporazum diskriminacija na štetu Bošnjaka


Stranka demokratske akcije BiH  poziva sve bh. patriote, vladine i nevladine organizacije da spriječe usvajanje Briselskog sporazuma "koji predstavlja izdaju BiH i interesa bošnjačkog naroda".

SDA poziva Zlatka Lagumdžiju i Fahrudina Radončića da objasne "zbog čega su izdali interese bošnjačkog naroda"

U saopćenju za javnost pristiglom iz ove stranke pojašnjeno je da predloženi sporazum, umjesto da ukloni diskriminaciju u odnosu na ostale građane, kako je to predviđeno presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, uvodi diskriminaciju Bošnjaka - muslimana u FBiH i građana Distrikta Brčko bošnjačke nacionalnosti.

"U raspodjeli kompenzacijskih elektora jedan glas u Posavskom kantonu s hrvatskom većinom vrijedi više od deset glasova u Kantonu Sarajevo s bošnjačkom većinom. Prema ovom sporazumu građanima Distrikta Brčko onemogućeno je da glasaju za izbor člana Predsjedništva BiH. Inače, do sada nisu mogli glasati za izbor delegata u Doma naroda", smatra SDA.

"Da li se sve to čini zbog ministarskih fotelja ili je to rezultat tajnog sporazuma koji podrazumijeva pripajanje Distrikta Brčko Republici Srpskoj", pitaju se u SDA.

SDA razmatra pokretanje postupka protiv Evropske komisije

Stranka demokratske akcije (SDA) najozbiljnije razmatra opciju pokretanja postupka, preko ovlaštenih predlagača, protiv Evropske komisije, a zbog diskriminatorskog prijedloga implementacije presude u predmetu "Sejdić-Finci" na štetu Bošnjaka, saznaje Fena nezvanično iz  pouzdanih izvora.

SDA će, u prvom redu, zatražiti mišljenje od Venecijanske komisije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije