Briselski forum: Posebna pažnja prema BiH

Radiosarajevo.ba
Briselski forum: Posebna pažnja prema BiH

Na debati o Zapadnom Balkanu, koja će biti održana danas u okviru Briselskog foruma, posebna pažnja biće posvećena BiH, odnosno problemima sa formiranjem vlasti nakon oktobarskih izbora, te ekonomskim teškoćama i njihovom uticaju na budućnost evropskih integracija, javlja dopisnik Srne iz Brisela.

Teme, koje će obuhvatiti debata o Zapadnom Balkanu, odnosiće se na međunarodnu podršku i pomoć zemljama regiona na putu evroatlantskih integracija, regionalnu saradnju, dijalog između Beograda i Prištine, kao i na dinamiku reformskih procesa u procesu priključenja EU.

Na panelu "Približavanje Balkana Evropskoj uniji" učestvovaće predsjednik Srbije Boris Tadić i crnogorski premijer Igor Lukšić, dok se predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ovaj put nije odazvao pozivu.
        
Šesti Briselski forum, koji organizuje nevladina organizacija "Maršalov fond", u petak su otvorili belgijski premijer Iv Leterm i predsjednik Savjeta Evrope Herman Van Rompej, a skupu su se obratili i visoka predstavnica za inostranu i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton, kao i predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Teme ovogodišnjeg foruma fokusirane su na Sjevernu Afriku i arapske ustanke, štetu i obnovu Japana, krizu Evrozone, Kinu i njeno odnedavno interesovanje za istočnu i centralu Evropu, modernizaciju Rusije i ulogu energenata fosilnog porijekla u budućnosti, raketni štit, te Tursku i Balkan.

Ove godine forumu prisustvuje 450 učesnika iz domena političkog, privrednog, akademskog i medijskog života, među kojima su najviši funkcioneri SAD, Svjetske trgovinske organizacije, Svjetske banke i predsjednici i premijeri brojnih država.

Briselski forum je sastanak na visokom nivou američkih i evropskih zvaničnika, čija je svrha uspostavljanje kontakata, razmjena informacija i vođstvo strateške debate u pitanjima ekonomije, politike i odbrane.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije