Brisel: Sastanak o Elektroprenosu BiH

Radiosarajevo.ba
Brisel: Sastanak o Elektroprenosu BiH

Generalni direktor za proširenje u Evropskoj komisiji Stefano Sannino i zamjenik generalnog direktora za energiju u Evropskoj komisiji Fabrizio Barbaso u Briselu su razgovarali sa tri ministra odgovorna za sektor energetike u Bosni i Hercegovini u vezi s bh. preduzećem za prenos energije - Elektroprenos BiH, prenosi Fena.

Evropska komisija je istakla izuzetnu važnost ispravnog funksioniranja sistema prenosa električne energije u Bosni i Hercegovini za integriranje bh. tržišta električne energije u energetsko tržište jugoistočne Evrope i unutrašnje tržište EU.

Ministri Šarović, Trhulj i Kovačević su se usaglasili da bi Elektroprenos trebao biti potpuno funkcionalan u što je moguće kraćem vremenskom roku.

Komisija je istakla da je to jedna od obaveza koju je BiH preuzela potpisivanjem Sporazuma o energetskoj zajednici kako bi se osigurala dugoročna održivost prenosne mreže, te sigurno snabdjevanje putem odgovarajućih prenosnih kapaciteta.

Komisija je naročito preporučila da neto prihod Elektroprenosa treba biti raspoređen akcionarima tek nakon što investicioni plan bude izrađen i usvojen, a na osnovu pouzdanih procjena o potrebnim investicijama i održavanju.

Preduzeće će trebati ustanoviti pouzdane finansijske račune koji će biti podložni reviziji nezavisnog vanjskog revizora, uz puno uvažavanje obaveza u vezi s otplatom kredita i ostalih potraživanja.

Komisija je pozdravila činjenicu da su se tri resorna ministra obavezala na što skorije provođenje svih odluka skupštine akcionara održane 3. februara, što između ostalog podrazumijeva i punu operativnost uprave preduzeća.

Predstavnici Evropske komisije i BiH su se usaglasili da naredni sastanak bude održan do kraja godine, kako bi se procijenio ostvareni napredak, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije