Brisel prati suđenje Turkoviću

Radiosarajevo.ba
Brisel prati suđenje Turkoviću

Austrijski poslanik u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda izjavio je da EU pažljivo prati sudski proces u slučaju Zijada Turkovića i članova njegove kriminalne grupe, koji su osumnjičeni i za ubistva.

"Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije od suštinske je važnosti za sve zemlje regiona na putu ka članstvu u EU. Sposobnost pravosuđa BiH da procesuira ovakve slučajeve teškog kriminala svakako će biti pozdravljena i pohvaljena i u institucijama EU, ali ona ipak najviše koristi samim građanima BiH" - pojasnio je Svoboda za današnji "Dnevni avaz".

U Briselu smatraju da procesuiranje Turkovićeve grupe pokazuje može li se pravosuđe u BiH nositi sa organizovanim kriminalom.

Optužnica tereti Turkovića da je od početka 2005. do septembra 2010. godine organizovao i rukovodio grupom čiji je cilj bio neovlašten promet heroina i kokaina, ali i koja je zajedničkim djelovanjem organizovala, pripremila i pokušala da ubije drugo lica na svirep i podmukao način, te je eksplozijom izazvala opštu opasnost za život i imovinu većeg obima.

Zijad Turković je 21. jula u Sudu BiH priznao da je pokušao da ubije Nasera Keljmendija, ali je odbacio ostale optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice, sklopljenog između Tužilaštva BiH i optuženih Danijela Planinčića i Ermina Delića i izrekao presudu kojom su Planinčić i Delić proglašeni krivim.

Ermin Delić proglašen je krivim za pokušaj ubistva i osuđen na kaznu zatvora od jedne godine, a Danijel Planinčić za organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima ubistva i teškog ubistva, za šta mu je uzrečena kazna zatvora od šest godina i šest mjeseci.        

Planinčiću je produžen pritvor koji može trajati najviše devet mjeseci, i to do 13. juna 2012. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije