Brisel ne zna ko je vlast, a ko opozicija u BiH

Radiosarajevo.ba
Brisel ne zna ko je vlast, a ko opozicija u BiH

Evropska komisija (EC) ozbiljno razmišlja da li da otkaže sastanak u Briselu
na najvišem nivou s bh. liderima, koji treba da bude održan 27. juna, jer se u ovom trenutku "ne zna ko je vlast, a ko opozicija u BiH".
Evropski komesar za proširenje Štefan Fule je odlučio da organizuje sastanak na najvišem nivou u Briselu s liderima kako bi bili dogovoreni principi o mehanizmu koordinacije za evropski put BiH, ali prethodno je traženo da BiH počne s implementacijom presude "Sejdić i Finci"

No, kako za banjalučke dnevne novine Nezavisne govori diplomatski izvor, EC je očekivala da će se glavni faktori iz BiH barem načelno dogovoriti o presudi "Sejdić i Finci" i da će održati barem jedan sastanak prije Brisela, na kojem bi bili utvrđeni platforma i okvir o onom šta se može očekivati u Briselu.

"To se sad nije desilo. Sada imamo političku borbu unutar zemlje. Dakle, 'Sejdić i Finci' i dalje ostaje."

Logično bi bilo...

Drugi, možda i važniji, razlog zbog kojeg se Evropa "lomi" da li uopšte da poziva lidere u Brisel, je, kako nam je rekao izvor, što se ne zna ko je na vlasti, a ko u opoziciji.

"Čekamo ishod ove situacije u vezi sa Vijećem ministara. Nema smisla zvati nekoga ko neće biti u poziciji da utiče na dalje događaje. Ali imamo još relativno dosta vremena da vidimo kako će ići. Mi sada radimo kao da će sastanka biti", rekao je izvor.


Svečana zakletva aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH

"Bez nekog dogovora, posebno u FBiH i bez definisane skupštinske većine, u Briselu se nema šta očekivati. I Sulejman Tihić je među ostalima dobio taj poziv za Brisel. Ali da li je on još dio vlasti ili nije, to još nije jasno, to tek treba da se vidi. Ukoliko nema vlasti i definisanih nosilaca vlasti u BiH pitanje je onda s kim treba da razgovaramo", rekao je Bosić.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, koji bi trebalo da sazove naredni sastanak lidera, kaže da će se konsultovati s ostalim liderima da li da sazove sastanak prije Brisela. Bosić smatra da bi bilo logično prvo sačekati rasplet situacije u Vijeću ministara BiH, a pogotovo na nivou FBiH, pa tek onda ići u Brisel.

Amir Zukić, izvršni sekretar SDA, takođe smatra da ne treba ići u Brisel u ovakvoj situaciji, ali je dodao da je za to glavni krivac SDP: "Mi smo iznijeli sve u vezi s tim, i naše stavove, i iskazali smo želju da se razgovara. Neka Lagumdžija sam ide tamo. Potrošili smo 14 mjeseci za formiranje vlasti pa kad je vlast formirana opet imamo krizu. Sve je u nekoj stalnoj fazi političkog dogovaranja zbog njega." ć.

Ana Trišić-Babić, član Izvršnog odbora SNSD-a i zamjenik ministra spoljnih poslova, takođe smatra da u Brisel ne treba ići ako se ova situacija ne riješi.

Inzko se neće miješati

Podsjećanja radi, nakon što SDA nije podržala budžet BiH, SDP je pokrenuo smjenu ministara SDA iz Savjeta ministara i započeo razgovore s Fahrudinom Radončićem, predsjednikom SBB-a, o ulasku u vlast. Sa druge strane, HDZ BiH uslovljava rekonstrukciju Vijeća ministara rekonstrukcijom federalne vlade.

Centralna izborna komisija BiH smatra da je vlast u FBiH formirana nelegalno, ali je tu odluku CIK-a suspendovao visoki predstavik Valentin Inzko.

Nezavisne podsjećaju i kako je Inzko juče rekao da je tada raspoloženje međunarodne zajednice bilo da se suspenduje odluka CIK-a, ali da sada međunarodna zajednica nije raspoložena da visoki predstavnik ponovo interveniše.

"Ta volja sada ne postoji i zato se ja neću miješati, pogotovo što su u toku razgovori lokalnih lidera i oni imaju odgovornost da nađu rješenje."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije