Brčko: Policajac nogama udarao muškarca u automobilu (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Brčko: Policajac nogama udarao muškarca u automobilu (VIDEO)

Na video snimku, objavljenom na Youtubeu 21. augusta ove godine, vidi se kako pripadnici MUP-a Brčko Distrikta muškarca sa lisicama na rukama dovode do policijskog vozila gdje jedan od policajaca nogama udara privedenog koji sjedi u automobilu.

Muškarac inicijala M.T. priznao je novinarima da je tu noć bio pod uticajem alkohola.

"Krenuo sam automobilom ulicom Prnjavor. U susret mi je išlo vozilo JP Komunalno Brčko. Nisu htjeli da se sklone, iako su kršili zakon. Nakon toga sam iz revolta automobilom ušao na pješačku zonu, odnosno Trg mladih, gdje je saobraćaj zabranjen. Ostao sam u automobilu i zaspao. Iz svog vozila sam izašao sa podignutim rukama u vis. Stavili su mi lisice na ruke i počeli tući. Ostalo je zabilježeno na snimku", kaže M.T. koji je zadobio modrice na desnoj nadlaktici, javlja Avaz.ba.

Halid Emkić, portparol brčanske policije kazao je za Dnevni avaz da su policajci intervenirali jer su građani dojavili da muškarac u parkiranom vozilu pušta glasnu muziku.

"Policajci su kod fontane na Trgu mladih zatekli parkirani Opel Zafira. Tražili su od muškarca da isključi muziku, jer je uznemiravao građane, a on je odbio postupiti po naređenju policije. Policajci su mu izdali glasno naređenje da prestane s muzikom. Otvorio je vrata od vozila, izašao vani i počeo galamiti na policajce. Nakon toga policajci su ga uhapsili uz upotrebu fizičke snage i sredstava za vezivanje. Priveden je u policiju, bio je vidno alkoholiziran, a odbio je alkotestiranje. Odveden je ljekaru koji ga je pregledao" - kazao nam je Emkić.

Ocjena zakonitosti

Jedinica Opće policije Brčko Distrikta čiji su policajci bili na toj intervenciji podnijela je Zahtjev za ocjenu zakonitosti i opravdanosti upotrebe sile.

"Zahtjev je poslan prije nego što se pojavio snimak. To se radi u svim slučajevima kada policajci primjene silu. Šalje se Jedinici za profesionalne standarde poznatoj kao Unutrašnja kontrola. Nakon što su nas novinari pozvali i kazali da postoji snimak on je skinut sa internet stranice biće predmet analize naših istražitelja. Nismo dobili nikakvu prijavu građanina koji je uhapšen, ali će i on u svakom slučaju biti pozvan da da izjavu na okolnosti događaja. Šef je naložio da se provedu sve aktivnosti u tom pravcu.

Sada se istražuje da li je svaki policajac ispravno upotrijebio silu. Ne mogu komentirati djelove snimka sli će sve biti predmet provjere. Protiv privođenog je Osnovnom sudu Brčko poslat zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka jer je narušio javni red i mir. Informacije koje smo dobili od novinara bit će jako korisne. Ukoliko su policajci prekoračili ovlasti snosit će posljedice" pojasnio je Emkić u razgovoru za Avaz.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije