Brčko: Kraj diskriminacije žrtava seksualnog zlostavljanja

Radiosarajevo.ba
Brčko: Kraj diskriminacije žrtava seksualnog zlostavljanja

Osobe koje su tokom rata seksualno zlostavljane moći će ubuduće na području Brčkog ostvariti prava civilne žrtve rata i ako pravosnažnom sudskom presudom prethodno nije potvrđeno da je ta osoba bila žrtva seksualnog nasilja, izjavio je danas gradonačelnik Brčkog Anto Domić, javlja Srna.

Nakon što je Vlada Distrikta na njegov prijedlog usvojila smjernice za izmjenu Odluke o civilnim žrtvama rata koja više neće imati ovaj diskriminišući uslov, Domić je rekao da će takve osobe uskoro moći podnijeti dokumentaciju posebnoj komisiji, koja će razmatrati njihov slučaj.

"Komisiju, koja će biti multietnička, činit će eksperti iz ginekologije, psihijatrije, psihologije, sudske medicine i prava, koji bi na osnovu raspoloživih podataka iz dokumentacije mogli nedvosmisleno utvrditi da li je konkretna osoba bila seksualno zlostavljana ili ne", rekao je Domić.

On je podsjetio da je supervizor za Brčko nedavno primijetio da uslov iz važeće Odluke o civilnim žrtvama rata Brčko distrikta nije u skladu s evropskim konvencijama i deklaracijama, te je predložio da bi to pitanje hitno trebalo riješiti na drugačiji, nediskriminatorski način.

Domić je napomenuo da osobe iz Brčkog koje prava civilne žrtve rata ostvaruju u jednom od entiteta neće to pravo moći koristiti na osnovu ove odluke, koja će uskoro biti usvojena na sjednici Skupštine Brčko distrikta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije