Brčko: Bivši logoraši bojkotuju sajam privrede

Radiosarajevo.ba
Brčko: Bivši logoraši bojkotuju sajam privrede

Iako ni prošle godine „Udruga zatočenih Logoraša Brčko distrikt BiH“, nije bila zadovoljna odlukom da se ova značjana manifestacija, održava u hangarima JP „Luka„ Brčko, na mjestu zloglasnog logora smrti, i ove godine Vlada Brčko distrikta BiH odlučila se da Privrednoj komori odobri tu lokaciju kao najbolji vid rješenja. 

U tu svrhu iz budžeta Brčko distritka izdvojeno je 90.000 KM, a sajam bi trebao biti održan  u hangarima Luke, na 2.500 metara kvadratnih, u periodu od 16. do 20. novembra. Ovakav potez Privredne komore i Vlade Brčko distrikta, kao i menadžmenta JP “Luka“ Brčko, danas je osudio i predsjednik Udruženja zatočenih logoraša  Brčko distrikt BiH Fadil Redžić, koji je još jednom javno zatražio od nadležnih da razmile o premještanju održavanja ove manifestacije na drugo mjesto. 

„Zahtijevamo od rukovodstva Privredne komore Brčko distrikt BiH da ovaj put ne održe Privredni sajam u hangarima logora smrti Luka, gdje su građani nesrpske nacionalnosti  bili izloženi maltretiranju, mučenju, izgladnjivanju, silovanju, mučenju do besvjesti i na kraju ubijani od zločinca Gorana Jelisića tzv. Adolfa, koji je osuđen na 40. godina zatvora, kao i  Ranka Češića, koji je osuđen na 18. godina zatvora, što dovoljno govori, da je u Luci počinjen genocid nad nedužnim građanima Brčko distirtka“, rekao je Redžić.

On je napomenuo da je upravo zbog gore navedenog, prošlogodišnji sajam bojkotovalo dosta firmi, čiji su vlasnici Bošnjaci, piše Avaz.ba.

„Podsjećamo građanstvo da je prošlogodišnja sajamska manifestacija održana upravo u hangarima Luke, te da je zbog toga više firmi,koje su u vlasništvu Bošnjaka bojkotovalo sajam, kao što ćemo i mi članovi udruženja bojkotovati održavanje sajma u  nekadašnjem zloglasnom logoru smrti. Stoga još jednom molim rukovodstvo Luke, Privredne komore i Vlade Brčko distrikta BiH, da promijene lokaciju sajma“, apelovao je danas na nadležne putem našeg lista Redžić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije