Branković u srijedu nudi ostavku

Radiosarajevo.ba
Branković u srijedu nudi ostavku

Premijer Federacije BiH Nedžad Branković najavio je u utorak navečer, nakon što je postalo jasno da će Sulejman Tihić i u naredne četiri godine biti predsjednik Stranke demokratske akcije, da će u srijedu ponuditi ostavku predsjednici Federacije BiH Borjani Krišto i potpredsjednicima Mirsadu Kebi i Spomenki Mićić.

Branković je čestitao Tihiću na izbornoj pobjedi na današnjem, 5. kongresu SDA.

"Što se tiče mene, novi predsjednik imat će da rješava moj zahtjev. Ja ću vjerovatno već sutra uputiti dopis predsjednici i potpredsjednicima Federacije BiH vezano za moju poziciju premijera i Vladu", izjavio je Branković novinarima.

On je naglasio da je vrijeme kada se pregovara o stand-by aranžmanu sa MMF-om, to stvar koju treba završiti u interesu građana Federacije.

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo izjavio je da će, kada federalni premijer Nedžad Branković formalno ponudi ostavku, poduzeti Ustavom predviđene radnje zajedno sa predsjednicom Borjanom Krišto i potpredsjednicom Spomenkom Mičić. To pretpostavlja procedure koje se moraju ispoštovati u roku od 30 dana, uključujući konsultacije s političkim strankama, kazao je Kebo.

Ponovo izabrani predsjednik SDA Sulejman Tihić je izjavio da je Brankovićeva ostavka u skladu s njegovim zahtjevom prije Kongresa. On u ovom trenutku nije mogao govoriti o mogućim kandidatima za Brankovićevog nasljednika, osim da to treba biti osoba s političkim i privrednim iskustvom.

FENA/FTV/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije