Branković podnio ostavku

Radiosarajevo.ba
Branković podnio ostavku

Osvježeno u 14:20 sa saopćenjem o podnošenju ostavke

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković uputio je danas u ured predsjednice FBiH Borjane Krišto i dvoje potpredsjednika Mirsada Kebe i Spomenke Mićić neopozivu ostavku na tu dužnost.

Ostavka je upućena s molbom da se pod hitno obavi procedura njegovog  razrješenja i imenovanja novog premijera.

O tome je Branković obavijestio i predsjednika Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića u pismu koje je prenio Vladin Ured za odnose s javnošću.

„Poštovani, gospodine predsjedniče, čestitam Vam izbornu pobjedu na Petom kongresu SDA za predsjednika stranke i želim puno uspjeha u novom mandatu Vama i Vašim najbližim saradnicima. 

S obzirom  na to da izraženu volju većine na Kongresu SDA doživljavam i kao podršku Vašem zahtjevu za mojom ostavkom koju ste zatražili prije Kongresa, želim da Vas informiram da to prihvatam kao stav stranke koja me je i predložila na ovu funkciju, i to u ovom trenutku želim da ispoštujem i provedem", navodi u pismu Tihiću Branković. 

On još navodi da će od danas pa do realizacije zahtjeva koristiti godišnji odmor, a u skladu s Ustavom Federacije BiH i Zakonom o Vladi Federacije BiH, ovlašćenja će prenijeti na svoje zamjenike "na način kako to odluče šefovi izvršne vlasti radi neometanog funkcioniranja Vlade Federacije BiH". 

"Na kraju, još jednom želim iskazati  trajno opredjeljenje da je od svega najvažnija SDA i da ne želim niti jednim svojim potezom bilo šta učiniti što bi narušilo stabilnost i ugled stranke. 

Novoimenovanom premijeru Federacije BiH ću biti potpuno na raspolaganju radi detaljnog upoznavanja s poslovima i preuzimanjem dužnosti“, navodi u pismu Nedžad Branković upućenom Sulejmanu Tihiću. 

Branković je sinoć izjavio Srni da će u narednih nekoliko dana ponuditi svoj mandat na raspolaganje.

Kantonalni sud u Sarajevu u aprilu je potvrdio optužnicu protiv Brankovića i nekadašnjeg premijera FBiH Edhema Bičakčića, kojom se terete da su zloupotrijebili službeni položaj.

U optužnici se navodi da je riječ o kupovini stana za Brankovića od 132 metra kvadratna u elitnom sarajevskom naselju Ciglane za 920 KM.

DOSTA: VRIJEME JE ZA OZBILJAN RAD

Pokret Dosta! izražava zadovoljstvo zbog dugo očekivane ostavke federalnog premijera Nedžada Brankovića, koja pokazuje da su dugotrajni napori na dekriminalizaciji vlasti još jednom urodili plodom!

Drago nam je što je jedan od ključnih nosioca korumpirane i devastirajuće politike u ovoj državi konačno završio svoju kriminalno-političku karijeru. Pokret Dosta! je, zajedno sa drugim akterima civilnog društva, medijima, a odnedavno i pravosuđem, dugo i istrajno tražio ostavku, te ukazivao na kriminalne radnje, zloupotrebu položaja i pljačku građana i građanki Federacije BiH koji su obilježili mandat, sada već bivšeg, premijera Brankovića.

Želimo da čestitamo svima koji su svojim radom doprinjeli stvaranju pritiska javnosti s ciljem da se kriminal i korupcija prestane tolerisati, a naročito građanima i građankama koji su, kao i u slučaju bivšeg premijera kantona Sarajevo Samira Silajdžića i gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac, više puta jasno pokazali svoje nezadovoljstvo radom federalne vlade i njenog premijera. Bez takve promjene svijesti javnosti i reakcije na politički kriminal, ova se ostavka ne bi dogodila.

Zbog toga ovo smatramo još jednom pobjedom civilnog društva i pokreta Dosta!, koja će biti izuzetan podsticaj za nastavak rada na stvaranju pravednog i efikasnog društva, ali i političkog sistema koje brine o građanima i građankama, a ne samo o sebi.

“Upozoravamo čelnike Federacije BiH da se u izboru Brankovićevog nasljednika vode interesima građana i građanki i na ovo važno mjesto izaberu osobu dostojnu takve funkcije, koja će pokazati da se odlaskom dosadašnjeg premijera nešto zaista promijenilo. Pokret Dosta! će jednako pažljivo pratiti rad novog premijera i nove federalne vlade, što će, nadamo se, oni ozbiljno shvatiti, te će motiv za svoj budući rad nalaziti upravo na primjeru bivšeg premijera Brankovića” – poručuju iz pokreta Dosta!

NAŠA STRANKA: LICEMJERJE

Naša stranke je saopćila da ostavku smtra krajnje licemjernim činom jer je, po njenom mišljenju, ostavka trebalo da bude podnesena mnogo ranije zbog premijerovih loših učinaka, a ne zbog unutrašnjih odnosa u Stranci demokratske akcije, što joj je stvarni uzrok.

Naša stranka navodi da je premijer prinuđen na ostavku zbog reizbora Sulejmana Tihića na čelo Stranke demokratske akcije kojoj pripada i Branković.

Ona smatra da je premijer morao podnijeti ostavku mnogo ranije, prije nego je, kako navodi, Federaciju doveo u finansijski bezizlaznu situaciju koja prijeti potpunim socijalnim haosom.

"Apsurdno je da čak ni potvrđena optužnica protiv Brankovića nije bila dovoljna za njegovu ostavku. Činjenica da ostavku podnosi primoran reizborom Sulejmana Tihića na mjesto predsjednika Stranke demokratske akcije, svjedoči o tome da je u Bosni i Hercegovini na sceni najgori mogući oblik partokratije u kojem premijeri, ministri i zastupnici u parlamentima nisu odgovorni glasačima i građanima nego uskim stranačkim vrhovima.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije