Branko Lobnikar: Slovenija je jasno i glasno uz BiH na putu ka EU, imamo sve više partnera

1
Piše: F. V.
Branko Lobnikar: Slovenija je jasno i glasno uz BiH na putu ka EU, imamo sve više partnera
Foto: Vlada Slovenije / Branko Lobnikar

U Sarajevu je od 19. do 21. septembra održana Druga Regionalna konferencija "Sarajevo Migration Dialogue". Organizator konferencije bilo je Ministarstvo sigurnosti BiH uz podršku Vlade Švicarske i Hilfswerk Internationala.

Ni ograde, ni represija

Ovaj skup na visokom nivou okupio je ključne osobe iz oblasti migracija, azila i upravljanja granicama iz regije i Evropske unije, koji su razgovarali o regionalnoj saradnji, definiranju najboljih praksi u upravljanju migracijama kao i jačanju kapaciteta za koordinaciju nadležnih institucija zemalja Zapadnog Balkana.

Među učesnicima ovog, pokazalo se, značajnog skupa bio je i državni sekretar za unutrašnje poslove Slovenije Branko Lobnikar, koji je upozorio je da moramo izbjeći dehumanizaciju migranata, "jer to nisu paketi već ljudi". Ukazujući da se silom neće moći sprječavati migracije, pozvao je da se na rješavanju ovog problema zajednički radi.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Slovenci zbog Vučićeve izjave pozvali srbijansku ambasadoricu na razgovor: ‘Jako smo iznenađeni...‘

Slovenci zbog Vučićeve izjave pozvali srbijansku ambasadoricu na razgovor: ‘Jako smo iznenađeni...‘

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, Lobnikar kaže da smo posljednjih decenija migrantska pitanja pokušali rješavati na stari, tradicionalni način, te da danas vidimo da od toga nema ništa.

"Ni ograde ni policijska represija, ništa nije dalo rezultata. Zato nam ništa drugo ne preostaje nego da durgačije odradimo taj posao. Fakat je da su migracije tu i da ih treba naglasiti. Da treba o migracijama govoriti s ljudima, s migrantima. Dijalog, ono što je bila i ova konferencija, je jedini način kroz koji možemo razumjeti prirodu migracija, a onda odlučiti kako uraditi tailor-made (krojene za tu namjenu, op.a.) solucije da bi smo zadovoljili sve potrebe. Sigurnost stanovnika i sigurnost migranata koji su izloženi krijumčarenju, trgovini ljudima...ali nekim drugačijim pristupom na nivou naših zemalja, no i u međunarodnim okvirima", rekao je Lobnikar za Radiosarajevo.ba.

Govoreći o bilateralnoj saradnji Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije Lobnikar je podcrtao da su ljudi iz ove dvije zemlje oduvijek živjeli skupa, te da nije samo riječ o dvije zemlje koje su nekada bile dio državne zajendice.

"To moramo imati na umu kada sarađujemo. Ono što moram naglasiti kao državni tajnik Minstarstva unutarnjih poslova Slovenije jeste da policije obje zemlje odlično sarađuju. U raznim oblastima. Ima toga gdje mi i policija iz BiH učimo jedni od drugih, sarađujemo jedni s drugima. Mi pomažemo s treninzima, zajedničkim projektima. Tako da smo i s ministrom Cikotićem (ministar sigurnosti BiH, dr. Selmo Cikotić, op.a.) suglasili da treba samo tako nastaviti", dodao je.

Uz to, veli, ide i pitanje menadžmenta migracije.

Slovenski europarlamentarci jednoglasni: BiH dati status kandidata

Slovenski europarlamentarci jednoglasni: BiH dati status kandidata

"Ne toliko sprječavanja migracija već sprječavanje krijumčarenja. Organiziranog kriminala, prisilnog rada, koji je dio migracija. Ako mi nađemo odgovor na ta pitanja - onda ćemo odraditi svoj dio posla", naveo je Lobnikar.

Jasno i glasno smo uz BiH

Nadalje, Lobnikar ističe da je Slovenija oduvijek podupirala BiH, pa je tako i s novom inicijativom zvanične Ljubljane da naša zemlja dobije status kandidata za člansto u EU.

Podsjetimo, slovenski premijer Robert Golob uputio je pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen u kojem je ponovo zatražio da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, objavila je u utorak slovenska vlada.

"Premijer Robert Golob je rekao, jasno i glasno, da trebamo ono što smo obećali Ukrajini uraditi i na teritoriji Zapadnog Balkana, osobito s BiH", kazao je slovenski državni sekretar za Radiosarajevo.ba.

Kaže da su dobili podršku za takva nastojanja i iz Unije.

"Ono što mi mislimo da treba, za to smo dobili potvrdu kroz izjave ambasadora EU. I da se tu harmoniziraju stvari u tolikoj mjeri da će to biti dobro i BiH i za EU. Ja to vidim kao jedan bilateralne proces od kojeg će i zemlja i Zajednica imati koristi na raznim nivoima, neke pozitivne stvari. Slovenija jasno i glasno stoji uz to. I kad god imamo vremena naglašavamo to, mislim da imamo sve više partnera u tome", zaključio je Lobnikar u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije