Brammertz u posjeti bh. predsjedništvu

Radiosarajevo.ba
Brammertz u posjeti bh. predsjedništvu

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su danas glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY) Sergea Brammertza, javlja Fena.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović iskazali su dobrodošlicu glavnom tužiocu Haaškog suda, čiji je boravak u Bosni i Hercegovini dio priprema za izradu redovnog izvještaja, koje će ove godine podnijeti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Na sastanku je razgovarano o radu Ureda časnika za vezu u Haagu koji je ocijenjen veoma uspješnim, te je naglašeno da je saradnja naše zemlje s Uredom za tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu na visokom nivou.

Brammertz je također naglasio da je jedan od ciljeva njegove posjete našoj zemlji pružanje podrške radu Odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine u procesuiranju predmeta ratnih zločina, te je naglasio podršku radu lokalnim vlastima u obavljanju njihovog posla.

Brammertz je rekao da je fokus na žrtvama s naglaskom na pronalazak tijela žrtava, te je dodao da će se pobrinuti da Međunarodna zajednica ostane aktivna po ovome pitanju. U tom kontekstu glavni tužilac Brammertz je naglasio da će se sastati s predstavnicima žrtava iz oba entiteta.

Ovom prilikom, Brammertz je informisao članove Predsjedništva BiH o dinamici aktuelnih suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije