Brammertz potvrdio uništavanje dokaza

Radiosarajevo.ba
Brammertz potvrdio uništavanje dokaza

Glavni haški tužilac Serge Brammertz potvrdio je u Sarajevu da je u Hagu uništeno oko 1.000 dokaza uzetih iz masovnih grobica oko Srebrenice. Riječ je o ličnim kartama, fotografijama i ličnim predmetima koji su pronađeni uz posmrtne ostatke u masovnim grobnicama

Brammertz je, međutim rekao, da o uništenim dokazima i dalje postoje podaci.

Susretom sa članicama udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", Brammertz je okončao trodnevnu posetu Bosni i Hercegovini.

Stavovi udruženja sa različitim nacionalnim predznacima i ovog puta su bili sasvim drugačiji, a najviše pažnje izazvala je potvrda haškog tužioca da je uništen dio dokaza korištenih u sudskim procesima, prvenstveno oni koji se odnose na genocid u Srebrenici.

Glavni haški tužilac Serge Brammertz potvrdio je vijest koja je s ogorčenjem dočekana u bošnjačkim udruženjima žrtava rata.

Po nalogu Tribunala, uništeno je oko hiljadu dokaza koritenih u sudskim procesima jer, kako je rečeno, nije bilo mogućnosti da se adekvatno pohrane, potvrdila je predsednica pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić.

“Rekao nam je da su to radili zbog propadanja dokaza, iz higijenskih razloga. Rekao je i da to nije urađeno u njegovom mandatu i da je to regularna procedura”, dodala je ona za BIRN.

“Rekao nam je da se tu radi o nekim ličnim kartama, fotografijama i slično i da je sve to uništeno – kao, nisu imali gde da to ostave. To je žalosno”, kazala je Subašićeva.

Glavni zahtev tužiocu Brammertzu bio je da se haški Tribunal ne zatvara prije hapšenja i procesuiranja Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Brammertz je, međutim, ukazao da ta odluka ne zavisi od Suda, nego od Ujedinjenih nacija.


Tužilac Brammertz, nakon Sarajeva, ovog mjeseca stiže u posetu Zagrebu i Beogradu, prije nego što u junu Savjetu bezbijednosti UN-a prosledi izvještaj o saradnji država u regionu s Tribunalom.

B92/BIRN/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije