Brammertz: Na području bivše Jugoslavije glorificiraju se ratni zločinci

Radiosarajevo.ba
Brammertz: Na području bivše Jugoslavije glorificiraju se ratni zločinci
AA / Serge Brammertz

Tužilac Serge Brammertz danas se u ime Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Obraćanje je započeo pruživši najnovije informacije u vezi s predmetima proslijeđenim s Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju: žalbenim postupcima u predmetima "Karadžić" i "Mladić" te ponovnom suđenju u predmetima "Stanišić" i "Simatović".

Tužilac je nakon toga izvijestio Vijeće sigurnosti u vezi s predmetom “Tužilac protiv Turinaba i drugi” u ogranku Mehanizma u Aruši, koji je proistekao iz tekućeg postupka preispitivanja presude u predmetu “Ngirabatware”.

“Tužilaštvo želi poslati jasnu poruku da će naše žrtve i svjedoci biti zaštićeni i da se suprotstavljamo poricanju genocida u svim njegovim manifestacijama”, kazao je tužilac.

Tužilac Bramerc je ponovo obavijestio Vijeće sigurnosti o kontinuiranoj glorifikaciji ratnih zločinaca i poricanju zločina na području bivše Jugoslavije te o tome da je pravosudna saradnja u predmetima ratnih zločina među državama na području bivše Jugoslavije na najnižem nivou u odnosu na ranije godine.

Na kraju, tužilac je spomenuo humanitarni imperativ da se lociraju i identificiraju osobe koje se i dalje vode kao nestale kao posljedica sukoba na području bivše Jugoslavije.

Tokom perioda na koji se izvještaj odnosi, tužilac se sastao s predstavnicima porodica nestalih osoba.

“Njihova poruka svima nama je jednostavna: intenzivirajte napore, produbite saradnju i na kraju vratite nestale njihovim porodicama”, izvijestio je Brammertz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije