Božo Ljubić u televizijskom intervjuu

Radiosarajevo.ba
Božo Ljubić u televizijskom intervjuu


Božo Ljubić, Lider HDZ-a 1990 gostovao je u subotu u "Dnevniku D" Federalne Televizije

Gost Dnevnika D Federalne televizije bio je lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić. Trenutna kriza u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine rezultat je loših rješenja i odluka iz prethodnih vlada i odluka Parlamenta, smatra Ljubić. Kao primjer navodi zakone iz socijalne sfere, koji su namnožili socijalna prava, pa i iznad potreba, tako da ih danas državni budžet ne može podnijeti. Ali, postoje i određene greške iz mandata ove vlade. Neke privatizacije koje su trebale biti završene na vrijeme, poput privatizacije Aluminija, omogućile bi ovoj vladi "zraka" da zadovolji određene socijalne prohtjeve i pronađe novac za razvojne projekte. Međutim, sa svime se time kasnilo, kaže Ljubić.

Ljubić smatra da je kriza u Vijeću ministara BiH nepotrebna i da nema nijednog razloga da se kandidat SDA Sadik Ahmetović, kad je prošao sve provjere, ne predloži Parlamentu kao ministar sigurnosti i zamjenik predsjedavajućeg. Napominje da je struktura Vijeća ministara, uključujući predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg, dio sporazuma koji je postignut u vrijeme formiranja koalicije na vlasti.

Bosni i Hercegovini je potrebna ustavna reforma. Postojeći ustav nije proveden, a njime smo dobili neupravljivu državu. Potencijal unutrašnjeg konsenzusa je ispod potreba BiH i ne možemo na tome bazirati naša očekivanja, smatra Ljubić. Treba nam snažna potpora iz inozemstva, pa i pritisak. Vanredni izbori ne bi ništa riješili, samo bi generirali slično stanje kakvo imamo danas i produžili ga još naredne četiri godine.

Što se tiče problema s izborom gradonačelnika Mostara, Ljubić ističe da je u Mostaru glavni problem Statut Grada, koji je nametnut i nepravedan, a nametnuo ga je visoki predstavnik i on ga može i promijeniti. Mostar treba dobiti statut kao i svaki drugi grad. Ovaj statut diskriminira u prvom redu Hrvate, tvrdi Ljubić, jer je jedino uveden tamo gdje su Hrvati većina i jer glas u jugoistočnom Mostaru vrijedi 4,3 puta više nego u jugozapadnom Mostaru.

Kad je u pitanju imenovanje direktora HT-a Mostar, lider HDZ-a 1990 ističe da na tu funkciju treba biti imenovan Stipe Prlić jer je odigrao pozitivnu ulogu kad je spriječio otuđivanje Eroneta od društva, države, građana. Između ostalog, jedini je predloženi kandidat i ima podršku većine članova Nadzornog odbora, prema tome, treba biti i potvrđen njegov izbor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije