Božo Ljubić u rukovodstvu PS BiH

Radiosarajevo.ba
Božo Ljubić u rukovodstvu PS BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u ovom sazivu bit će Denis Bećirović (SDP) odlučili su poslanici tog doma.

Za Bećirovića je glasalo 27 poslanika, devet ih je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Bećirović je dobio 21 glas iz FBiH i šest iz Republike Srpske.

Za prvog zamjenika predsjedavajućeg je s 37 glasova za i jednim suzdržanim izabran Milorad Živković (SNSD). Za Živkovića je glasalo 25 poslanika iz FBiH te 12 iz RS-a.

Kandidat za drugog zamjenika predsjedavajućeg Zvonko Jurišić (HSP) dobio je 22 glasa "za", 16 "protiv" i jedan suzdržan. Ista situacija bila je i s glasovima za Božu Ljubića (HDZ1990) koji je također osvojio 22 glasa "za", 16 "protiv" i jedan suzdržan. Ni jedan ni drugi kandidat u prvom krugu nisu imali entitetsku većinu.

Glasanje je nastavljeno u drugom krugu i rezultiralo je biranjem Bože Ljubića na funkciju drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma.  

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine (PS) BiH izabrao je u nastavku konstituirajuće sjednice članove Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

U Komisiju su imenovani: Asim Sarajlić (SDA), Saša Magazinović (SDP), Mirsad Đugum (SBBBiH), Beriz Belkić (Stranka za BiH), Aleksandra Pandurević (SDS), Drago Kalabić (SNSD), Mato Franjičević (HDZBiH), Božo Ljubić (HDZ1990 i HSP), Nermin Purić (DNZBiH), Mladen Ivanković Lijanović (NSRzB), Vesna Krstović - Spremo (PDP) i Petar Kunić (DNS).

Od danas teče rok od 15 dana u kojem bi Predsjedništvo BiH trebalo predložiti kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović najavio je, već za naredni ponedjeljak, početak konsultacija i priprema za narednu sjednicu Predstavničkog doma.

Ovim je okončana konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PSBiH.

Podsjetimo, u Livanjskom kantonu je pukla koalicija dva HDZ-a, pa je vrlo moguće da je 90-ka ulazi u vlast, bez Dragana Čovića.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije