Boyle: Žao mi je što moja inicijativa za vraćanje Ustava Republike BiH nije naišla na veliki odjek

6
Radiosarajevo.ba
Boyle: Žao mi je što moja inicijativa za vraćanje Ustava Republike BiH nije naišla na veliki odjek
Foto: Face TV / Francis Boyle

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez izjavio je 4. januara da će, ukoliko predsjednik bh. entiteta Rs krene u završnicu secesionističkih prijetnji, to biti uvod u vraćanje na snagu Ustava Republike Bosne i Hercegovine.

„Ukoliko on ostvari ono što je najavio to je kraj Republike Srpske. Ukoliko to uradi vraćamo se na prethodni Ustav BiH: Nikad više neće biti uspostavljena Republika Srpska", rekao je Zukan Helez za Hayat.

Francis Boyle, prvi bh. agent pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) i jedan od vodećih svjetskih pravnika internacionalizirao i aktuelizirao ovu ideju u maju 2022. godine reafirmirao. 

Liga prvaka: PSG na Parku prinčeva traži prolaz, Borussija se nada finalu iz 2013. godine

Liga prvaka: PSG na Parku prinčeva traži prolaz, Borussija se nada finalu iz 2013. godine

„Ako Dodik krene u secesiju ili ako se krene u formiranje tzv. Herceg-Bosne predlažem vraćanje na Ustav RBiH! Radim na tom projektu! BiH ne bi preživjela podjelu! Ne preporučujem poništavanje cijelog Dejtona, preporučujem poništavanje Ustava BiH i vraćanje na Ustav RBiH! Postoje pravni argumenti za to!

Francis Boyle: "Radim na vraćanju Ustava Republike BiH!"

Francis Boyle: "Radim na vraćanju Ustava Republike BiH!"

Procedura kojom je proguran Dejtonski Ustav u Parlamentu je neustavna! Procedura nije ispoštovana! Narušena je UN-ova Konvencija o zakonu ugovora!", rekao je Boyle, inače ugledni američki profesor, u intervjuu za Face televiziju (FTV).

Nakon što je dopredsjedavajući državne vlade ovu temu ponovo vratio u žižu bh. javnosti, kontaktirali smo uglednog američkog profesora. 

Ministar Zukan Helez kategoričan: 'Ukoliko Dodik krene vraćamo stari ustav, to je kraj RS'

Ministar Zukan Helez kategoričan: 'Ukoliko Dodik krene vraćamo stari ustav, to je kraj RS'

„Sa žaljenjem moram izvijestiti da moja inicijativa za vraćanje Ustava RBIH tamo nije naišla na veliki odjek“, kratko je kazao Boyle za portal Radiosarajevo.ba.

Hoće li poruke ministra Heleza ostati na medijskim izjavama ili će u saradnji sa uglednim američkim profesorom postati operativna mogućnost uslijed anti-daytonskih prijetnji institucijama države BiH, odgovor će dati buduće aktivnosti pro bosanskog dijela aktuelne vlasti na čelu sa „Trojkom“.

Bećirović: Povratak nadležnosti Republike BiH

U decembru 2021. godine o Republici BiH u Domu naroda spomenuo i tadašnji delegat, a današnji član Predsjedništva BiH, dr. Denis Bećirović.

„Za razliku od krajnje neutemeljenih Dodikovih separatističkih i antidejtonskih postupaka, želim vam skrenuti pažnju na argumente koji idu u prilog povratka silom otetih nadležnosti međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine. Povratkom na snagu nadležnosti Republike Bosne i Hercegovine osiguralo bi se, između ostalog, da naša država postane istinska demokratska, pravna, evropska, socijalna, sekularna i građanska država, zasnovana na vladavini prava, individualnih sloboda i jednakosti, etničke, vjerske i spolne jednakosti, društvene pravde.

Povratak nadležnosti Republike Bosne i Hercegovine omogućio bi pravnu i efikasnu zaštitu ljudskih prava, uključujući povratak svih izbjeglih i raseljenih lica u mjesta iz kojih potiču, kao i efikasnu i funkcionalnu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Zato je i legalno i legitimno pravo građanki i građana Bosne i Hercegovine da u narednom periodu zatraže povratak silom otetih nadležnosti međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine“, zaključio je tada Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije