Bošnjaković: Ne želimo uzimati imovinu bh. vlasnika na teritoriji Hrvatske

Fena
Bošnjaković: Ne želimo uzimati imovinu bh. vlasnika na teritoriji Hrvatske

Ministri pravde Bosne i Hercegovine i Hrvatske Josip Grubeša i Dražen Bošnjaković razgovarali su danas u Sarajevu o rješavanju pitanja bosanskohercegovačke imovine koja se nalazi u Hrvatskoj i dogovorili da dvije zemlje pokrenu aktivnosti za potpisivanje bilateralnog sporazuma u vezi sa tim pitanjem.

Hrvatska, koja takve sporazume ima sa Slovenijom i Makedonijom na osnovu ugovora o sukcesiji, ponudit će sporazum te vrste i Bosni i Hercegovini, rečeno je nakon sastanka.

"Ovo pitanje ima proceduralnu stranu, koju moramo poštovati", kazao je ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković koji je ustvrdio da Hrvatska ne želi uzeti ništa od imovine koja je na njenoj teritoriji a vlasnički pripada bh. strani.

Prema izjavi ministra Grubeše, u današnjem susretu je u fokusu razgovora bilo i pitanje sporazma o suradnji u krivičnim stvarima i izdržavanju zatvorskih kazni u dvjema zemljama, kao i o suradnji u procesuiranju osumnjičenika za ratne zločine koji se nalaze u susjednim zemljama.

Bosna i Hercegovina nema strategiju u toj oblasti, podsjetio je ministar Grubeša, a jedan od ciljeva je procesuirati što prije sve osumnjičene za ta krivična djela.

Prema tvrdnjama ministra Grubeše, sastanak bio je jedan u nizu u suradnji dva državna resorna ministarstva, koja je inače, kako je istaknuto, na visokoj razini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije