Bošnjačkoj djeci u RS i ove godine uskraćeno pravo na bosanski jezik

Radiosarajevo.ba
Bošnjačkoj djeci u RS i ove godine uskraćeno pravo na bosanski jezik
Foto:Arhiv / Škola u Konjević polju

Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" upozorava da su učenici Bošnjaci u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska i ove školske godine, kao i prethodnih, uskraćeni za pravo na obrazovanje na vlastitom, bosanskom jeziku.

Veliki izazov za roditelje: Povratnička djeca u RS mjesečnu kartu plaćaju 150 KM!

"Bosanski jezik je neosporna lingvistička, kulturna i historijska činjenica, i nema potrebe iznova je dokazivati, budući da je činjeničnost bosanskog jezika poznata i onima koji ga uporno negiraju", saopćio je BZK Preporod. 

Iz Preporoda poručuju da je pravo na maternji jezik, a posebno na obrazovanje na maternjem jeziku, neotuđivo ljudsko i građansko pravo koje je garantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i njezinih entiteta, kao i relevantnim zakonskim propisima te brojnim međunarodnim konvencijama, poveljama i deklaracijama. 

"Bosanski jezik u RS-u negira se isključivo iz političko-ideoloških i nacionalističkih razloga te u smislu antikulturnog i anticivilizacijskog nasilja političke i demografske većine nad manjinom. Posebno je nedopustivo, ali i krajnje amoralno i okrutno, da se ovo retrogradno i agresivno nasilje vrši nad najslabijima, djecom iz povratničkih porodica u RS, koja se tako na najgrublji i najružniji način diskriminiraju", rečeno je u saopćenju. 

Kao temeljna i najstarija kulturna ustanova Bošnjaka, s tradicijom dužom od jednog stoljeća, traže prije svega od Vlade bosanskohercegovačkog entiteta RS da napokon prestane s praksom negiranja bosanskog jezika, a naročito u obrazovanju, u skladu s Ustavom i Zakonom, brojnim međunarodnim konvencijama, poveljama i deklaracijama, ali i elementarnim kulturnim i civilizacijskim normama i tekovinama", smatraju u Preporodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije