Bošnjačka nacionalna vijeća na sjednici u Bihaću: Razmotrili su deklaraciju sa 'sverspkog sabora'

11
Radiosarajevo.ba
Bošnjačka nacionalna vijeća na sjednici u Bihaću: Razmotrili su deklaraciju sa 'sverspkog sabora'
Foto: Anadolija / Slika ne opisuje navedeni događaj

Bošnjačka nacionalna vijeća iz Bosne i Hecegovine, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Sjeverne Amerike i predstavnici Bošnjaka iz konsultativnog vijeća zajednica Kosova održali su 15. sjednicu Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća u Bihaću.

Sjednici su prisustvovali Kemal Ademović predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Mehmed Pargan savjetnik člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića, i direktor Instituta za istraživanje zočina protiv čovječnosti i međunarodog prava UNSA doc.dr. Muamer Džananović.

Članice Ureda donijele su odluku da se u Ured za koordinaciju primi krovna bošnjačka organizacija iz Slovenije - Bošnjački kulturni savez Slovenije čiji su predstavnici prisustvovali sjednici. Na ovaj način bošnjačka vijeća iz svih država bivše Jugoslavije kao i Kongres Bošnjačka Sjeverne Amerike čini će Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća u narednom periodu.

Beogradska scena oživjela uz balet 'Sjećaš li se Dolly Bell?'

Beogradska scena oživjela uz balet 'Sjećaš li se Dolly Bell?'

Ured je inicirao organiziranje međunarodne Konferencije o genocidu i zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava, koja će okupiti najrelevantnije evropske i svjetske naučnike i istraživače iz ove oblasti.

Ured je na poziciju predsjedavajućeg Odbora za bosanski jezik i književnost imenovao prof.dr. Seada Šemsovića koji je na toj poziciji zamjenio rah. akademika Dževada Jahića.

Pogledajte defile konjanika kroz Donji Vakuf prema Ajvatovici, izazvao je veliku pažnju prisutnih

Pogledajte defile konjanika kroz Donji Vakuf prema Ajvatovici, izazvao je veliku pažnju prisutnih

Na sjednici je zaključeno da se pristupi osnivanju i registraciji  matičnog ureda bošnjačkih vijeća sa sjedištem u Sarajevu, čiji bi osnivači bila bošnjačka vijeća iz regiona, a čiji će temeljni ciljevi djelovanja odnose na zaštitu i očuvanje temeljnih identitetskih posebnosti- jezika, kulture, tradicije i društvenog položaja Bošnjaka u zemljama regiona.

Ured je razmotrio i  nedavno usvojenu Deklaraciju sa svesrpskog sabora, održanog u  Beogradu, od predstavnika Srbije, entiteta Rs, Srpske pravoslavne crkve i predstavnika srpskih institucija i subjekata iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije.

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća u potpunosti je odbacio kompletan tekst Deklaracije, preambulu i zaključke, jer smatra da je ona usmjerena na dezintegraciju Bosne i Hercegovine, suspendiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odbacuje Rezoluciju Generelne skupštine UN-a o Srebrenici  i utemeljena je na neistinama,  krivotvorenju historijskih činjenica, te je kao takva usmjerena protiv stabilnosti cjelokupnog prostora Zapadnog Balkana. Ured je u potpunosti podržao javno saopćenje VKBI Bosne i Hercegovine.

Održana manifestacijja 'Dani Ajvatovice': Kroz selo je prošlo više od sto konjanika

Održana manifestacijja 'Dani Ajvatovice': Kroz selo je prošlo više od sto konjanika

Ured smatra da  cilj nije samo "razdruživanje" manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta, nego integrisanje srbijanskih teritorija u jednu državnu tvorevinu, kroz narušavanje postojećih državnih granica i odnosa u regionu uz njegovu dezintegraciju, što je suprotno dosadašnjim procesima demokratizacije, saradnje i euro-atlanskih integracija.  

Tokom posjete i susreta na prostoru Unsko-sanskog kantona održane su javne tribine u Gradu Bihaću i Cazinu, te su obavljeni susreti sa predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona, Gradova Bihaća i Cazina i Univerziteta u Bihaću.

U ime VKBI BIH sjednici Ureda učestvovali su emeritus prof.dr. Kasim Trnka, zamjenik predsjednika VKBI, mr.sci. Emir Zlatar, generalni sekretar, Edhem Bičakčić, član Upravnog odbora VKBI i prof.dr. Vildana Pečenković, predsjednica Regionalnog odbora VKBI Bosanske krajine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije