Bošnjačka djeca iz Konjević Polja sutra kreću na nastavu

Radiosarajevo.ba
Bošnjačka djeca iz Konjević Polja sutra kreću na nastavu

Protest roditelja u školi u Konjević Polju, foto: Anadolija

Bošnjačka djeca iz Konjević Polja, u općini Bratunac, od sutra kreću u školu, rečeno je nakon današnjeg sastanka ministra prosvjete i kulture RS-a Gorana Mutabdžije s roditeljima ovih đaka, javlja Fena.

Konjević Polje: Djeci dosadno bez škole, roditelji ne odustaju

"Postigli smo sporazum o svim pitanjima, djeca polaze u školu sutra, a delagacija Ministarstva prosvjete RS u ponedjeljak dolazi u Konjević Polje i radit će na operacionalizaciji zaključaka ovog sastanka", rekao je Mutabdžija u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Vannastavni sadržaji za bošnjačku djecu

Budući da je školska godina počela još 2. septembra, neće biti izmjene nastavnog plana i programa i radit će se, kaže on, po nastavnom planu i programu RS-a, ali, kako je naveo, specifične potrebe djece bošnjačke nacionalnosti bit će rješavane kroz vannastavne sadržaje, u skladu s dogovorom u ponedjeljak.

Očekuje i da će nacionalni balans u školskom odboru biti riješen na način kako su to tražili roditelji djece iz Konjević Polja.

Ministar prosvjete RS-a navodi da je, za razliku od Konjević Polja, situacija "sasvim drugačija“ u Vrbanjcima kod Kotor Varoši, gdje bošnjačka djeca također ne idu u školu jer nema nacionalne grupe predmeta.

"Očekujem da roditelji djece iz područne škole u Vrbanjcima prihvate pozitivna rješenja do kojih smo došli s kolegama u Konjević Polju i da njihova djeca krenu na nastavu", dodao je on i naveo da je najvažnije da đaci idu na nastavu te da se kompromisom dolazi do rješenja.

I Smajo Sušić, član Savjeta roditelja Konjević Polje i roditelj troje đaka u Osnovnoj školi Petar Kočić je rekao u izjavi novinarima da je ministar konkretno odgovorio na njihove zahtjeve.

Naglašava da se ovaj razgovor nastavlja i u ponedjeljak kada očekuje da se definišu odgovori za rješavanje njihovih problema.

"Djeca sutra idu u školu, a dogovorili smo se kako ćemo rješavati naše probleme", rekao je Sušić.

Pojašanjava da će bošnjačka djeca imati uslove za dopunsku nastavu iz nacionalne grupe predmeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije