Bošnjaci u RS-u proslavili 1. mart

Radiosarajevo.ba
Bošnjaci u RS-u proslavili 1. mart

U Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske danas je održana svečana sjednica u povodu 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjednik tog kluba Mujo Hadžiomerović je rekao da je današnja Bosna i Hercegovina „svojom političkom arhitekturom još zarobljena u gramatiku rata, kompliciranost i unutrašnju složenost, opterećenu nacionalizmom“.

Tranzicija BiH je, smatra on, najveći izazov za međunarodnu zajednicu, ali i za samu BiH i za sve nas.

„Sraslost nekog partijskog i državnog aparata stvorila je pseudo-državni pokret, a on u odbrani dejtonskog političkog koncepta, sa kojim ima vezivnu ideologiju, upravo sprječava uključivanje BiH u evropske integracije. Samo kombinacijom demokratskih procesa, vrijednosti i redizajniranja političke strukture, možemo biti dijelom Evropske unije i NATO integracija.

Ja ni jednog trenutka ne sumnjam da ćemo to u konačnici postići“, ocijenio je Hadžiomerović.

Uz čestitke u povodu 1. marta, Dan nezavisnosti i međunarodnog priznanja države BiH, on je dodao da je obilježavanje ovog historijski datuma „prilika da se sjetimo i odamo dužnu počast svima onim koji su u prošlom milenijumu čuvali i odbranili BiH“, javila je novinska agencija Fena. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije