Bošnjaci i Hrvati nisu Slaveni

Radiosarajevo.ba
Bošnjaci i Hrvati nisu Slaveni

Danas se u Banji Vrućici kod Teslića događa vrlo zanimljivo upriličenije.

Novinari Srbije, Rusije, Crne Gore i Republike Srpske, „slavenskih zemalja“, okupljaju se povodom stotinu godina Velikog slovenskog novinarskog kongresa, kako bi se razgovaralo o perspektivi saradnje ovih novinarskih organizacija.

Predsjednik Udruženja novinara Srpske, medijski lakej Milorada Dodika, Dragan Jerinić je zaključio da „svaka saradnja i iskorak Udruženja novinara Srpske prema svijetu i novinarima iz Srbije, Crne Gore i Rusije može samo pomoći našoj profesiji.“

Nabrojavši sve ove zemlje, koje se vjerovatno mogu podičiti najvećim stepenom novinarskog profesionalizma u svoj slavenskoj vaseljeni, domaćin se pobrinuo i za to da novinari budu dobro informisani.

Predviđeno je, naime, da se novinarima obrati predsjednik RS-a Milorad Dodik, kako bi im „predstavio“ političku i ekonomsku situaciju u Srpskoj, njenu poziciju u regionu. Novinari će, kako je najavljeno, imati i tu privilegiju da razgovaraju sa Dodikom. U večernjim časovima predviđena je i večera sa Dodikom i ruskim ambasadorom u BiH Aleksandrom-Bocan-Harčenkom. Trening će se nastaviti sutra za kada je predviđeno predstavljanje Banje Vrućice gostima.

Ostalo je neobjašnjeno zbog čega su iz „sveslovenskog sabora“ novinara isključeni i djelatnici slobodarskih medija iz drugih slovenskih pokrajina: Hrvatske i Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije